cinayet azmettiricisi şeytanın varlığını mahkemeye kanıtlamak üzerine: the devil on trial

cinayet azmettiricisi şeytanın varlığını mahkemeye kanıtlamak üzerine: the devil on trial


the conjuring 3'ün olayı aslında


Netflix’in öne çıkardığı Halloween kataloğuna yeni eklediği The Devil on Trial, popüler korku filminin gerçek kısımlarına odaklanan bir belgesel. Yapım The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It’in arkasındaki gerçek hikayeyi konu alıyor. Filmi izlediyseniz konsepti biliyorsunuzdur, Netflix sinopsisinde şöyle yazıyor: 

 

“The Devil on Trial, ABD’de bir cinayet davasında ‘şeytani ele geçirme’ kavramının resmi olarak savunma olarak kullanıldığı ilk ve tek zamanı araştırıyor. Şeytan çarpması iddiaları ve şok edici bir cinayetin ilk elden anlatımlarını içeren bu sıra dışı hikaye, bilinmeyene karşı duyduğumuz korku üzerine düşünmeye zorluyor.” 

 

Olay Amerika’da gerçekleşiyor. 1981 yılında Arne Cheyenne Johnson adlı adam, doğaüstü bir varlık tarafından ele geçirildiğini ve kendisine ev sahibi Alan Bono‘yu öldürttüğünü iddia etmiş. Hakime kendi işlediği cinayetin azmettiricisinin şeytan olduğunu söylemiş. Mahkeme de oturup ciddi ciddi hukuk çerçevesinde ele alarak olayın gerçekliğini araştırmış. 

 

Mahkemeye sunulan savunmanın çılgınca olduğu açık. Bu duruşma, aynı zamanda The Conjuring ile bağlantıları bulduğumuz mevzu. Johnson’ın masumiyetini kanıtlamak için savunma, uzman bir hayalet avı ekibini görevlendirdi. Ed ve Lorraine Warren çifti işe alındı (evet, filmdeki aynı çift) ve cinayetten önce 11 yaşındaki David Glatzel‘in ailesini ziyaret etmişlerdi. Paranormal dedektifin iddialarına göre, çocuğu bir iblisten kurtarmaya çalıştıklarında, iblis Johnson’a nihai olarak yerleşmiş. Şeytani varlığı Glatzel’den umutsuzca uzaklaştırmaya çalıştıklarında, onun yerine vücuduna uçtuğunu iddia ediyorlar. Belgeselin yönetmeni Chris Holt, You Can’t Make This Up adlı podcast’te şunları söyledi: 

 

“Warrenlar geldiğinde, onlara bunu belgelemeye başlamaları söylendi. Şeytan çıkarma ayinine onay almak için piskoposluğa kanıt ve delil sunmaları gerekiyordu.”

 

Belgeselde 20-30 yıldır gösterilmeyen ses kayıtları ve polaroidler ilk kez gösteriliyor. Bu şeytani ticaretten birkaç ay sonra Johnson, Bono’yu öldürdü ve doğaüstü bir şey tarafından ele geçirildiğini iddia etti. Sonunda mahkeme Johnson’ın anlattıklarına inanmadı ve Johnson birinci dereceden kasıtsız adam öldürme suçundan hüküm giydi. Johnson 10-20 yıllık cezasının sadece 5 yılını çekti. ABD hukuk sistemi tarihinde bu olay, şeytani ele geçirmenin bir cinayet davasında savunma olarak kullanıldığı tek olaydır.

 

The Devil on Trial şimdi Netflix’te.