oscar ödül sezonu yaklaşırken oscar’lı 10 fişek soruya 10 fişek cevap

oscar ödül sezonu yaklaşırken oscar’lı 10 fişek soruya 10 fişek cevap


en sıkıntılı hollywood senesi


Hollywood tam anlamıyla bu 10 yılın en çalkantılı dönemini yaşadı ve her şeye rağmen bir Oscar töreni düzenlenecek. Pandemi süreci bile sinema sektöründe toplu grev kadar huzursuzluk ve kaos yaratamadı. Oscar töreni nasıl geçecek ve daha önemlisi Akademi bu haklı dayanışmanın neresinde duruyor? 2024 Oscar sezonuyla ilgili on soruya on cevap vermeye çalıştık.

96. Akademi Ödülleri’ni kim sunacak?
Muhtemelen yine Jimmy Kimmel sunacak. ABC’nin late night show sunucusunun yıllardır büyük hayranı değildik. La La Land fiyaskosu halen akıllarda. Fakat bu gibi olaylar belki de reytingi giderek azalan töreni kurtarmak için gerekli. Her şey bir yana, özellikle rakibi Jimmy Fallon’ın hakkında çıkan mobbing iddiaları göz önüne alındığında ve grev ortamında Akademi, güvenilir sunucu olarak oyunu yine kendisinden yana kullanacaktır.

A24 ve Neon’un SAG geçici anlaşmaları nedeniyle rekabet avantajı var mı?
Cevap basit: Evet. Bu iki sanat filmi ağırlıklı şirket grevden bi’ güzel sıyrılmayı başarmıştı.
The Iron Claw ve Priscilla’nın genç yıldızları Jacob Elordi, Zac Efron, Jeremy Allen White ve Harris Dickinson törende boy gösterecek. Bir başka Neon filmi Ferrari de Adam Driver ve Penelope Cruz‘un yıldız gücüne sahip. Bu iki şirketin elinde daha Anatomy of a Fall ve The Zone of Interest kozları bulunuyor. Evet, 2023’te bağımsız olmanın avantajları var.

Gişe başarısından en çok hangi film faydalanacak?
Bazı filmlerin başarılı bir gişe başarısıyla sektörün dikkatini çekmesi gerekirken bazılarının ise buna ihtiyacı yok. Özellikle, tören sezonunun son düzlüğü olan Ekim ayında gösterime girecek iki filmin En İyi Film ödülünü kazanma ihtimalini arttırma şansı var. “Anatomy of a Fall” 13 Ekim’de gösterime girecek. Aralık sonuna kadar 8-10 milyon dolar gibi bir hasılat elde edebilirse, çoğunlukla İngilizce olmayan bir mahkeme draması için önemli bir başarı olarak görülecektir. Dahası, “Killers of the Flower Moon” 20 Ekim’de vizyona girecek. Sadece ABD’de 100 milyon dolara yakın bir hasılat elde edebilirse? Apple TV için önemli bir hasılat olur ve törende filmlerin elini kuvvetlendirir.

Uluslararası Film yarışmacıları Perfect Days ya da The Taste of Things diğer kategorilerden aday olabilir mi?
Oscar’lar Kore sineması öncülüğünde son yıllarda giderek küreselleşiyor. 2019’dan bu yana beş yılın dördünde İngilizce olmayan bir En İyi Film adayımız oldu. A24 bağlantılarına rağmen, filmin %50’sinden fazlasının İngilizce olmaması nedeniyle Minari’yi de bu karışıma dahil edebiliriz ki bu da beş yıllık bir trend anlamına geliyor. Yüzde 59’dan fazlasının Fransızca ve Almanca olduğu bildirilen Anatomy of a Fall ve neredeyse tamamı Almanca olan The Zone of Interest’in yanı sıra, En İyi Film yarışında ve ötesinde yer alabilecek iki film daha var. Bunlardan ilki Trần Anh Hùng’un The Taste of Things filmi. Wim Wenders’ın Perfect Days’i de Özgün Senaryo dalında yarışırken, Cannes’da ödül kazanan Kôji Yakusho da En İyi Erkek Oyuncu dalında akranlarından destek bulabilir. Ayrıca, her iki filmin de oyuncularıyla kampanya yapabileceğinden, grevden bağımsız olmalarından da bahsedebiliriz.

Altın Küre ya da Critics Choice Ödülleri’nin geçersiz ilan edilmesinin bir önemi var mı?
Bu iki ödül töreni şimdiye kadar Oscar için ön tahmin süreci gibi olmuştur. İki törenin de yayını sıkıntılı geçiyor. Altın Küre on yıllardır NBC’de yayınlanıyordu, ancak izlenme oranları 2021 COVID töreninden bile daha düşüktü. Critics Choice Ödülleri, şimdiye kadarki en kötü reytingleriyle CW’ya geri döndü. Sadece 900.000 kişi izledi. Daha ucuz programlara yönelen bu kanal, şovu yayınlamak için bir reklam geliri anlaşması yapmanın bir yolunu bulacak mı? WGA/SAG grevleri nedeniyle yeni program bulamayan NBC de aynı şeyi yapacak mı? Ayrıca her iki tören de kablolu ya da karasal olarak yayınlanmayacaksa, bunların bir önemi var mı?

Animasyon Film yarışında son durum ne?
Geçtiğimiz yaz Spider-Man: Across the Universe’ün muhteşem gişe performansı ve eleştirileriyle Sony Animation’ın bir Spidey Oscar’ı daha kazanacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Bu, efsanevi Hayao Miyazaki’nin The Boy in the Heron’u ya da Peter Sohn’un Elemental’ı Pixar için gişede bir geri dönüş yapmadan önceydi. Sadece beş aday arasına girebilmek için bile büyük rekabet var. Disney’in Kasım müzikali “Wish”, Paramount’un “Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem”, Aardman Animation’ın “Chicken Run: Dawn of the Nugget”, Illumination’ın devasa filmi “The Super Mario Bros. Movie” ve Cannes’ın favorisi “Robot Dreams” gibi yapımlar da yer alıyor.

 

Bir yıl içinde yine iki kadın En İyi Yönetmen adaylığı kazanabilir mi?
Sadece üç yıl önce, yönetmenlik dalı tarih yazdı. Nihai kazanan Chloe Zhao ve Emerald Fennell, En İyi Yönetmen dalında aday gösterilmişti. Bu kategoride bir yıl içinde ilk kez iki kadın aday gösterilmişti. Tarih 2024’te tekerrür edebilir. Barbie’nin Greta Gerwig‘i kesin, ama Anatomy of a Fall’un Justine Triet‘i de kesinlikle bu karışımın içinde. Past Lives’in Celine Song‘u, Saltburn’ün Emerald Fennell‘ı ve Priscilla’nın Sofia Coppola‘sı da o kadar uzakta değil. Böyle bir oran varsa, çifte kadın aday bahsine girebilirsiniz.

All Of Us Strangers En İyi Film’in underdog adayı mı?
Akademiciler ağlamayı sever, bakmayın. Festivallerde izleyicileri gözyaşlarına boğan ve duygulandıran filmlerden biri de Andrew Haigh’ın All of Us Strangers’ı. Andrew Scott ve Paul Mescal’ın karakterleri arasındaki eşcinsel romantizm filmin büyük bir bölümünü oluştururken, pek çok izleyici Scott’ın karakteri ile Claire Foy ve Jamie Bell tarafından canlandırılan ebeveynleri arasındaki ilişkiden etkileniyor. Nedense pek çok medya kuruluşu bu filmi görmezden geliyor. Oscar ve BAFTA uzun listeleri sırasıyla 21 Aralık ve 5 Ocak’ta açıklanana kadar kimsenin geleceğini göremediği En İyi Film adayı olabileceği için o güne kadar herkes kendine dikkat etsin.

Ödül sezonuna Saltburn damga vurabilir mi?
Akademi’nin Atlantik ötesindeki etkili üyelerinden bahsetmişken, küçük bir film İngiltere’de eleştirmen ve izleyicilerden tam not aldı. Hayranı olduğumuz Fennell’ın Saltburn’ü, Londra Film Festivali’ndeki gösteriminde büyük başarı elde etti. Film kesinlikle kutuplaştırıcı ama giderek büyüyen tutkulu bir hayran kitlesine sahip. BAFTA’ya katılırsa Sinematografi’den daha fazla kategoride sürpriz yapabilir.

Netflix’in Oscar’da eli kuvvetli mi?
Bir yıl önce, Netflix Uluslararası Film kategorisinde bir şansı olduğunu biliyordu, ancak BAFTA uzun liste açıklamasına kadar gerçek bir En İyi Film umudunu ciddiye almıyordu. Akademi, Netflix yapımı All Quiet on the Western Front adlı epik savaş filmine dokuz adaylık verdi ve dört ödülü evine götürdü. 2024’e doğru hızla ilerlerken Netflix’in elinde “Maestro”, “The Killer”, “Nyad”, “Rustin” ve “May December” gibi filmler var, ancak kanatlarda başka bir oyuncu olabilir mi? J.A. Bayona’nın inanılmaz derecede iyi Society of The Snow’unu kaçırmamanızı tavsiye edebiliriz.