christopher nolan sineması her şeye açık

christopher nolan sineması her şeye açık


franchise bile gelebilir


Tenet’te beklediğimizi bulamadıktan sonra “acaba düşüşe mi geçiyor?” dediğimiz Christopher Nolan sineması Oppenheimer ile kendini tekrar ispatlamış ve başarısını sorgulayanları dumura uğratmıştı. Zamanla oynamayı seven usta yönetmenin sıradaki projesi ne olacak? 

 

Oppenheimer gibi bir hikayeyi alıp son birkaç yılda Marvel filmlerinden daha fazla kazandırabilen bir yönetmene baktığınızda (cidden, “Oppenheimer” dünya çapında 950 milyon dolar kazandı), Christopher Nolan’ın sonsuz bir kaynağa sahip olduğunu inkar edemezsiniz. İstediği her şeyi yapabilir ve stüdyolar bunun için ödeme yapma fırsatı için birbirleriyle savaşacaklardır. Ancak yine de, Batman benzeri franchise film yapmasını görmek isteyen pek çok insan var. Nolan’ın süper kahramanlara geri dönmek gibi bir niyeti yok gibi görünse de, geleceği için hiçbir şeyi göz ardı etmiyor. Kendine ait bir şey yapabildiği sürece.

 

Christopher Nolan, Variety için son filmi Oppenheimer’ın büyük başarısından bahsetti. Sırada ne olduğuna dair sorular gelmeye başladığında, film yapımcısı biraz çekingen davrandı ve spesifik olarak hiçbir şey hakkında yorum yapmak istemedi. Bununla birlikte, bir franchise film yapmaya geri dönmekle bile ilgilenebilir, hiçbir şeyi göz ardı etmiyor. 

 

“Fikirler her yerden geliyor. Yeniden çevrim yaptım, çizgi romanlardan/romanlardan uyarlamalar yaptım ve orijinal senaryolar yazdım. Her şeye açığım. Ama bir yazar ve yönetmen olarak, ne yaparsam yapayım, tamamen kendime ait olduğunu hissetmeliyim. Onu kendime özgü kılmalıyım: Bir fikrin ilk tohumu başka bir yerden gelebilir ama klavyedeki parmaklarımdan geçmeli ve sadece benim gözlerimden çıkmalı.”

 

Her ne kadar herhangi bir stüdyonun Nolan’ın bir franchise filmi çekmesi için can atacağını varsaysak da, film yapımcısı ancak tamamen kendine ait bir şey yapabilecekse ilgilenir gibi görünüyor. Adil olmak gerekirse, Nolan bu hakkı söke söke kazandı. Gezegendeki en popüler yönetmen olmak için franchise filmlere ihtiyacı yok. 

 

Nolan: “İzleyicilerin daha önce görmedikleri şeyleri aradıkları gişeden açıkça anlaşılıyor. Stüdyo yöneticileri için franchise mülklerinin sonsuza kadar devam edebileceği ve tahmin edilebilir bir şekilde başarılı olabileceğini hissetmenin güven verici olduğu bir dönemden geçtik. Ancak sinemaseverlerin yenilik arzusunu inkar edemezsiniz.”

 

Dolayısıyla, Nolan için sırada ne olursa olsun, bunun yine bir Nolan filmi olacağını varsaymak zorundayız. (yazının burasında X-Men filmi bekleyenler hüzünle sekmeyi kapatır)