noah baumbach’ın gözünden barbie’nin yazım süreci

noah baumbach’ın gözünden barbie’nin yazım süreci


kabus bir fikirmiş


Noah Baumbach‘ın Barbie senaryosunu üstlenmek gibi bir arzusu yoktu. Barbie’den önce “White Noise” için çalışan yönetmen, ünlü oyuncak bebekle ilgili Mattel yapımı meta film için hayat ortağı Greta Gerwig ile işbirliği yaptı ve yardımcı yazar olarak görev aldı. Ancak ilk etapta onun için korkunç bir fikirmiş. Gerwig’e göre, Baumbach’ın asıl sıkıntısı Barbie’nin bir hikayesi olmamasıydı. 

 

Baumbach: “Bunun berbat bir fikir olduğunu düşündüm ve Greta beni bu işe dahil etti. Bunun nasıl olacağını hiç anlamıyorum’ diyordum. Bir süre engel oldum ve ne zaman konuyu açsa, ‘Bizi bu projeden kurtarmalısın’ diyordum. Sonra pandemi oldu.”

 

Gerwig, Baumbach’a yazdığı senaryonun ilk sayfalarını sunduktan sonra Baumbach bunun üstlenmeye değer bir proje olduğuna karar verdi.

 

“Barbie, hayal evinde uyanıyor ve arka bahçesine çıkıp hasta ve ölmek üzere olan biriyle tanışıyordu. Bu sayfaları okudum ve ‘Bunun ne olduğunu şimdi anlıyorum’ diye düşündüm. Film, ölümlülüğü kucaklamak ve tüm bu karmaşayla ilgiliymiş, bu yüzden heyecan vericiydi.”

 

Gerwig daha önce, Baumbach’a haber vermeden, her şeyden önce Barbie’nin yapımcısı ve başrol oyuncusu Margot Robbie ile çalışmayı kabul ederek projeye başladığını açıklamıştı:

 

“Margot bana geldi ve ‘Bunu yazmakla ilgilenir misin?’ dedi. Ben de ‘Evet’ dedim ve sonra ‘Noah da bunu yazmak istiyor’ dedim. Noah’yla bu konu hakkında hiç konuşmamıştım.”

 

Senarist ikili, beraber projenin başına oturdular ve kendi söylediklerine göre “en iyi projelerini” ortaya koydular. 1.44 milyar dolar hasılat yapan filmin en azından getirisinin iyi olduğu bariz.