konserde kulak tıkacı takmayı alışkanlık hale getirmek

konserde kulak tıkacı takmayı alışkanlık hale getirmek


biraz da kulak sağlığı


Denk geldiğimiz bir Reels, konser öncesi röportaj yapan Opal In Sky adlı metal grubunun röportajını içeriyordu. Sosyal medyasını çok iyi kullanan grubu bir yana alırsak, röportajın konusu konserde kulak tıkacı takan insanlardı. Teker teker, dinleyicilere kulak tıkacı takıp takmadıklarını soruyorlar ve büyük çoğunluk taktığını, bunu sağlık için yaptığını söylüyordu. Reels’in yorumlarında azımsanmayacak bir kitle ise konser esnasında kulak tıkacının gerekliliği konusunda hemfikir. Bize oldukça yeni, hard metal hayranları için bilindik bu alışkanlık için uzmanlar ne diyor? Konsere su, vestiyer için nakit para ve kulak tıkacı ile mi gideceğiz?

 

İşitme uzmanlarına göre, evet.

 

@opalinskyband

Do You Wear Ear Plugs At Concerts? #metalhead #metaltok #metaltiktok #earplugs

♬ original sound – OPAL IN SKY

 

Cleveland Clinic’te odyolog olan Sarah Sydlowski, AuD, PhD, MBA, Health’e “Kesinlikle bir işitme koruması takın” dedi. “Bu, çoğu insanın sormadığını düşündüğüm bir soru ve çok önemli. Herkesin iki kulağı var ve bu iki kulak size bir ömür boyu yetmeli. Onlara iyi bakmalısınız.”

 

Mount Sinai Hastanesi’nde kulak burun boğaz uzmanı olan Sam Huh, Health 2‘ye verdiği demeçte kulaklarınızı korumamanın önemli sonuçları olabileceğini söyledi. Huh, “Çok yüksek bir gürültüye maruz kalmak işitsel sinir ölümüne neden olabilir” dedi.

 

Bir Konser Kulaklarınızı Olumsuz Etkileyebilir

İşitme uzmanlarının bakış açısına göre, konserlerin çoğu çok geçmeden kulaklarınız için tehlikeli hale gelebilir. 

 

Sydlowski, “Çoğu konser sadece toplam beş ila yedi dakika boyunca güvenli ses aralığındadır.” dedi.

 

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda odyolog olan AuD, MS Elizabeth Kolberg, Health’e yaptığı açıklamada, bir konserin ne kadar güvenli olduğunu belirlemek için, performans sırasında yanınızdaki kişiyle iletişim kurmanın zorluğunu test etmemiz gerektiğini söyledi. 

 

Kolberg, “Duyulmak için bağırmanız veya sesinizi önemli ölçüde yükseltmeniz gerekiyorsa ya da bir kol boyu uzaktaki birini duyamıyorsanız kulak tıkacı takmak iyi bir önlemdir” dedi.

 

Sydlowski, bunun hem kapalı hem de açık hava gösterileri için geçerli olduğunu, ancak ikincisinin bazı durumlarda marjinal olarak daha güvenli olabileceğini söyledi. “Açık hava gösterilerinde sesin dağılması için daha fazla alan var. Risk açısından potansiyel bir fark olabilir, ancak tavsiyemi değiştirecek kadar bir fark yok.”

 

Hangi Tip Kulak Tıkacı İyi?

“Kulak tıkacı ararken en çok tavsiye ettiğim şey gürültü azaltma derecesini (NRR) kontrol etmektir,” diye açıkladı. “Bu sayı, işitme koruma cihazlarının doğru kullanıldığında ses seviyelerini azaltabileceği ortalama miktarı temsil eder.”

 

NRR ne kadar yüksekse, kulak tıkaçları kulaklarınızı korumada o kadar etkilidir. Sydlowski, NRR derecesi 20 olan kulak tıkaçlarının genellikle yeterince koruyucu olduğunu söyledi.

 

Kulaklarınızı Korumamanın Sonuçları

Kolberg’e göre, birçok insan işitme koruması olmadan yüksek sesle çok uzun süre birlikte olduklarında “geçici eşik kayması” adı verilen bir durumla karşılaşmaktadır.

 

“Bu durum, yüksek ses işitme duyunuza geçici olarak zarar verdiğinde, seslerin boğuk çıkmasına ve/veya kulaklarda çınlama veya uğultuya neden olduğunda ortaya çıkar ve buna kulak çınlaması denir” dedi.

 

Çoğu durumda, geçici eşik kaymasının etkileri saatler ya da günler içinde ortadan kalkar. Ancak bazıları için iç kulakta kalıcı hasara neden olabilir. Kolberg’e göre bu durum “zaman içinde fark edilebilir bir işitme kaybına kadar ilerleyebilir. “

 

İşitme Hasarları için Yardım Arayışı

Bir konserden sonra kulaklarınızda çınlama gibi işitme kaybı belirtileri yaşıyorsanız, evde kalıp sorunun kendiliğinden geçmesini beklemeyin.

 

Sydlowski, “Yüksek ses nedeniyle ani bir işitme kaybı yaşadığınızda, bunun potansiyel olarak tedavi edilebileceği küçük bir zaman aralığı olduğunu bilmek önemlidir” dedi. “Eğer bir kişi konserden sonra saatlerce çınlama duyarsa, derhal yardım almalıdır.”

 

Mümkünse, işitme kaybını tedavi etmek üzere eğitildikleri için kulak, burun ve boğaz (KBB) doktoru gibi bir uzmandan hemen randevu almaları gerektiğini söyledi.

 

Sydlowski, “Kulak tıkacı taktığınızda tüm sesi engellediğiniz gibi yanlış bir kanı var. Yine de duyacaksınız, sadece ses seviyesini biraz azaltıyor.” dedi.