universal music group tiktok’tan şarkılarını kaldırıyor

universal music group tiktok’tan şarkılarını kaldırıyor


universal x tiktok savaşı


Dünyanın en büyük müzik şirketlerinden biri olan Universal Music Group, TikTok ile sanatçı tazminatı ve yapay zeka gibi konularda yeni anlaşma koşullarına ulaşamadığını ve TikTok’un Universal’ı önceki anlaşmasından daha düşük bir anlaşmaya “zorlamaya” çalıştığını söyledi. Bu nedenle Universal Music artık TikTok’a içerik lisansı vermeyeceğini açıkladı.

 

UMG, TikTok ile olan anlaşmasının 31 Ocak’ta sona ereceğini söyledi. Şirketten yapılan açıklamada, “Şirketler yeni bir anlaşma için şartlar üzerinde anlaşmaya varamadı ve mevcut anlaşmanın sona ermesi üzerine Universal Music Publishing Group da dahil olmak üzere Universal Music Group, TikTok ve TikTok Music hizmetlerine içerik lisanslamayı durduracak” denildi.

 

Universal Music Group etiketli sanatçılar arasında Taylor Swift, Bad Bunny, Sting, The Weeknd, Alicia Keys, SZA, Steve Lacy, Drake, Billie Eilish, Kendrick Lamar, Rosalía, Harry Styles, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Elton John, J Balvin, Brandi Carlile, Coldplay, Pearl Jam, Bob Dylan ve Post Malone yer alıyor. Yani bu şarkıların orijinal halini TikTok’ta duyamayabiliriz. 

 

UMG’ye cevaben TikTok yaptığı açıklamada, “Universal Music Group’un kendi açgözlülüğünü sanatçılarının ve söz yazarlarının çıkarlarının üstünde tutması üzücü ve hayal kırıklığı yaratıyor. Universal’ın yanlış anlatısına ve söylemine rağmen, gerçek şu ki, yetenekleri için ücretsiz bir tanıtım ve keşif aracı olarak hizmet veren bir milyardan fazla kullanıcısı olan bir platformun güçlü desteğinden uzaklaşmayı seçtiler.

 

TikTok, diğer tüm plak şirketleri ve yayıncılarla “sanatçı öncelikli” anlaşmalara varmayı başardı. Universal’ın kendine hizmet eden eylemlerinin sanatçıların, söz yazarlarının ve hayranların yararına olmadığı açıktır.”

 

Üç yıl önceye dönelim

Şubat 2021’de UMG, TikTok ile “sanatçılar ve söz yazarları için adil bir tazminat sağladığını ve şirketlerin mevcut ilişkisini önemli ölçüde genişletip geliştirerek yeni yenilikçi deneyimlerin geliştirilmesini teşvik ettiğini” söylediği küresel bir anlaşmanın lansmanını yapmıştı.

 

Universal Music Salı günü sanatçı ve söz yazarı topluluğuna hitaben “TikTok’a Neden Mola Vermeliyiz?” başlıklı bir açık mektup yayınladı.

 

Mektuba göre, sanatçı ve söz yazarı tazminatı konusuyla ilgili olarak TikTok, “sanatçılarımıza ve söz yazarlarımıza, benzer konumdaki büyük sosyal platformların ödediği oranın çok altında bir oranda ödeme yapmayı teklif etti”. “TikTok’un sanatçılara ve söz yazarlarına ne kadar az ödeme yaptığının bir göstergesi olarak, devasa ve büyüyen kullanıcı tabanına, hızla artan reklam gelirlerine ve müzik tabanlı içeriğe artan bağımlılığına rağmen, TikTok toplam gelirimizin yalnızca yaklaşık %1’ini oluşturuyor.”

 

“Nihayetinde TikTok, müzik için adil bir değer ödemeden müzik tabanlı bir iş kurmaya çalışıyor” 

 

Yapay zeka hassasiyeti

TikTok’un “platformun yapay zeka tarafından üretilen kayıtlarla dolup taşmasına izin verdiğini, ayrıca platformun kendisinde yapay zeka müzik yaratımını mümkün kılmak, teşvik etmek ve desteklemek için araçlar geliştirdiğini ve bu içeriğin insan sanatçılar için telif havuzunu büyük ölçüde sulandırmasına izin verecek sözleşmeye dayalı bir hak talep ettiğini, bunun da sanatçıların yapay zeka tarafından manipüle edilmesine sponsor olmaktan başka bir şey olmadığını” söyledi.

 

TikTok’un cevabı

Universal’a göre, TikTok’un bu sorunları ele almak için diğer dijital platform ortaklarıyla benzer adımlar atmasını önerdiğinde, “önce kayıtsızlıkla, sonra da korkutmayla karşılık verdi.”

 

“TikTok’un taktikleri açık: platform gücünü savunmasız sanatçılara zarar vermek için kullanmak ve müziğin değerini düşüren, sanatçıları ve söz yazarlarını ve hayranlarını küçümseyen kötü bir anlaşmayı kabul etmemiz için bizi korkutmaya çalışmak. Biz bunu asla yapmayacağız. Her zaman sanatçılarımız ve söz yazarlarımız için mücadele edecek ve müziğin yaratıcı ve ticari değerini savunacağız.”

 

TikTok ilk kez bu kadar büyük bir telif savaşına girdi. Uygulama içerisinde orijinal eserlerden çok bu eserlerin manipüle edilmiş; hızlandırılmış veya remixlenmiş versiyonları bulunuyor. Universal orijinal müziklerini uygulamadan kaldırsa da bunca insanın aynı anda ürettiği kesitlerle nasıl mücadele edecek, göreceğiz.