fotoğraf: claude guillaumin

The Strokes ile bağrımıza bastığımız Julian Casablancas’ın babası John Casablancas tarafından 1972 yılında Paris’te kurulan Elite Model Management, o zamanki adıyla Elite Model Agency, moda dünyasının ilk büyük model ajansı olarak tarihte yer alıyor. Artık bizler için normal bir hale gelmiş olsa da o zamanlar ne anlama geldiğini kimsenin bilmediği “top model” kavramını ortaya çıkaran Elite Model Management, birlikte çalıştığı ve moda dünyasına kazandırdığı onlarca ismin yanında bir başka ilkiyle daha öne çıkıyor.

Şimdilerde Pirelli Takvimi olarak hayatımızın bir parçası olan “erotik takvim” kavramını ilk olarak ortaya atan baba Casablancas, 1974 yılında Elite 1974 ismiyle moda dünyasının ilk erotik takvimini yayınlamıştı. 60’ların sonunda gerçekleşen cinsel devrimin 70’lerde etkisinin hala hissedildiği günlerde hazırlanan takvim, hem bu projenin parçası olan modeller hem de moda dünyası tarafından epey garip karşılanmıştı.

O takvimde yer alan modelleri fotoğraflayan Claude Guillaumin objektifinden karelerle moda dünyasının ilk erotik takvimi;