HONG KONG’UN İŞPORTADA IPHONE SATAN EMEKÇİLERİ

HONG KONG’UN İŞPORTADA IPHONE SATAN EMEKÇİLERİ


Hem De Tam Apple Store'un Karşisinda


Şu günlerde Tahtakale esnafı oldukça yoğun günler yaşıyor olmalı. Yeni iPhone'ların piyasaya çıkmasıyla soluğu Apple Store yerine teknolojinin İstanbul mabedinde alan birçok insanın esanfla kıran kırana pazarlıklar yaptığını hayal etmek zor değil. Bu "Fiş almazsak kaça bırakırsın?" temalı tartışmaları bir kenara bırakıp ülkemiz sınırlarının dışına çıktığımızda ise farklı Tahtakale'lere rastlamak mümkün. Sınırlardan çıkmak derken bayağı bir çıkmaktan bahsediyoruz. Mesela Hong Kong'a.

 

 

Uzak Doğu serüvenimizin amacı Apple'ın yeni iPhone'larıyla doğrudan alakalı. Şimdi öyle bir sokak düşünün ki; sanki bir protesto gösterisi varmışçasına azgın bir kalabalıkla dolu olsun. İlk bakışınızda Toma'ların ne zaman su sıkacağını düşündüğünüz bu kalabalığın sebebi bir sokak gösterisi veya protesto değil.

 

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus piyasasının en kalabalık kara borsasına hoş geldiniz. Bu kalabalığın bulunduğu sokağın adı Kai Chiu Road. Buradaki işporta piyasasında limon sıkacağı, plastik kova, kazı kazan vb. gibi ürünlerin yeri yok. 7'den 70'e, kadınından erkeğine bir dolu satıcı bavullarının, çantalarının içinde zulaladıkları iPhone 6'ları satarak rızkını çıkarmaya çalışıyor. Ürünleri sahte de değil, yüzde yüz gerçek iPhone. Aklınıza hemen myphone gibi iPhone çakmaları gelmesin.

 

 

 

Bu sokağın konumunun en ilginç yanı ise bir adet dev Apple Store'u barındırması. İşportacıların durduğu yer daha da ilginç; Apple Store'un tam karşısı. Zabıtanın hiçbir şekilde karışmadığı, herkesin dilediği gibi at koşturduğu Hong Kong Tahtakalesi'nde 128 GB'lık bir iPhone 6 Plus'ı 1.300 dolara edinebiliyorsunuz. Satıcılar yoldan geçen tursitlere ülkemizden halihazırda alışık olduğumuz manzaralar eşliğinde yapışıyorlar. Eğer onlara "Hayır, ben Apple Store'dan satın alacağım." derseniz, size şöyle bir gülüyorlar ve "Eğer bulursan alırsın, Apple Store'daki iPhone'ların hepsini biz satın aldık." cevabını veriyorlar.

 

 

Apple Store yerkilileri ise bu durum karşısında çaresizler. Mağazanın güvenlik görevlileri ve yetkililer tam karşılarında gerçekleşen bu dev kara borsayı sadece izlemekle yetinebiliyorlar.