BLADE RUNNER’I DİNLEMEK

BLADE RUNNER’I DİNLEMEK


Vangelis'in işitsel boyutu


Film müziklerinin hikaye anlatımı ve dünya tasarımı üzerindeki etkisi, filmin büyüsüne kapılıp zaman zaman ihmal edilebiliyor. Paket halinde önümüze gelen müzik ve görüntü, bütün halinde sindirildiğinden etkileri ayrı ayrı değil bir arada yorumlanıyor. Tabii, iş ustalara düştüğünde pekala ayrı ayrı oturulup tartışılıyor bu konu. Birazdan izleyeceğiniz çalışma da bunlardan biri.

blade-runner

Nerdwriter olarak da bilinen Evan Puschak, Listening to Blade Runner çalışmasıyla Ridley Scott’ın Blade Runner’da yarattığı post apokaliptik geleceğin çığır açan seslerinin mühendisi Vangelis‘in filmdeki rolünü enine boyuna açıp konuşuyor. Etkisinden çıkamadığımız o atmosferin yaratıcılarından biri olan Vangelis, müzikle yönlenen duygulardan ziyade, müzikle iç içe geçen duyguların peşindeydi. O dönem için çok yeni bir teknoloji olan ses yankılanmasını yoğun bir şekilde kullanarak Blade Runner’ı ait olduğu uzak geleceğe ışınlayan Vangelis, müziğin ne zaman bitip dünyanın kapılarının ne ara aralandığını seyirciye hiç çaktırmadı. Listening to Blade Runner videosunda da Vangelis onca şeyi nasıl ve neyle yaptı tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor.

6 Ekim’de Denis Villeneuve yönetmenliğinde devam edecek Blade Runner 2049 için Vangelis’in bayrağını Jóhann Jóhannsson devralıyor. Scott ve Vangelis’in temellerini attığı dünya, Villeneuve ve Jóhannsson ellerinden nasıl bir boyuta geçecek epey merak ediyoruz. O zamana kadar da Blade Runner’ı tekrar tekrar izlemenin yanı sıra, hiç dinlemediğiniz gibi dinlemeyi ihmal etmeyin!