denis villeneuve’e göre ideal bir film uzun ve diyalogsuz olur

denis villeneuve’e göre ideal bir film uzun ve diyalogsuz olur


gençler 3 saatlik film izliyor, diyor


Denis Villeneuve geçtiğimiz günlerde The Times of London’a verdiği demeçte “filmlerin televizyon tarafından yozlaştırıldığını” söyledi. Villeneuve’ün bu görüşü, diyalogsuz bir film yapma arzusundan kaynaklanıyor.

 

“Açıkçası diyalogdan nefret ediyorum,” diyor film yapımcısı dergiye. “Diyalog tiyatro ve televizyon içindir. Filmleri iyi bir replik yüzünden değil, güçlü bir görüntü yüzünden hatırlıyorum. Diyaloglarla hiç ilgilenmiyorum. Saf görüntü ve ses, sinemanın gücü budur, ama bugün film izlediğinizde bu pek belli olmuyor. Filmler televizyon tarafından yozlaştırıldı.”

 

“Televizyon altın çağını yaşadığı ve yöneticiler filmlerin onun başarısını taklit etmesi gerektiğini düşündüğü için mi?” Times’ın Villeneuve’e sorduğu soruya Villeneuve şu yanıtı verdi: “Kesinlikle.”

 

“Mükemmel bir dünyada, deney gibi hissettirmeyen ama içinde tek bir kelime bile olmayan zorlayıcı bir film yapardım,” diye devam etti. “İnsanlar sinemadan çıkarken ‘Bir dakika, hiç diyalog yok muydu?’ diyecekler. Ama eksikliği hissetmeyecekler.”

 

Villeneuve, Norveçli yazar Jo Nesbo’nun “The Son” adlı romanının HBO’da sınırlı bir dizi uyarlamasını yapmakla flört etti ve hatta projede rol alması için Jake Gyllenhaal’u bile işe aldı. Ancak bu yılın başlarında artık TV dizisi planlamadığını çünkü bunun kendisi için uygun bir mecra olmadığını söyledi.

 

“Dune: Part Two” üç saatlik süresiyle vizyona giren son gişe filmi, Villeneuve’ün çok uzun bir film yapmak gibi bir kaygısı yoktu. Frank Herbert’in “Dune” romanını, yoğun hikayeyi düzgün bir şekilde uyarlamak için iki filme böldü. Villeneuve’ün “Dune” uyarlamasının tamamı 322 dakika sürüyor.

 

 The Times filmin uzunluğunu gündeme getirdiğinde Villeneuve “Seyirciye güveniyorum” dedi “Bu hikaye çok yoğun. ‘Dune’u asla tek bir film olarak yapmazdım. Başarılı olabilmemin tek yolu buydu.”

 

“Ayrıca, ‘Oppenheimer’ı düşünün” diye devam etti. “Nükleer fizik hakkında üç saatlik, çoğunlukla konuşmalardan oluşan bir film. Ama izleyici kitlesi gençti ve çocuklarım için açık ara yılın filmiydi. Bir trend var. Gençler uzun film izlemeyi seviyor çünkü para ödüyorlarsa, önemli bir şey görmek istiyorlar. Anlamlı bir içerik arzuluyorlar.”

 

“Hollywood’daki tehlike, insanların heyecanlanması ve kaliteyi değil sadece vizyon tarihlerini düşünmeleri.”

 

Villeneuve herhangi bir stüdyo ya da projeden ismen bahsetmedi ama neden bahsettiğini anlamak zor değil. Örneğin Disney ve Warner Bros çizgi roman filmlerinin vizyon tarihlerini çok önceden belirliyor. Bazen bu filmlerden biri daha yönetmen ya da senarist bile bulunmadan vizyon tarihine sahip olabiliyor.

 

“Dune: Part Two” 1 Mart’ta Warner Bros. tarafından sinemalarda gösterime giriyor.