JOY DIVISION DÖVECEK NEW ORDER ŞARKILARI

JOY DIVISION DÖVECEK NEW ORDER ŞARKILARI


Tatli Tatli Dövecek Ama


Ian Curtis gibi müzik dünyasında insanları kitleler halinde kolonya içirmeye sürükleyen bir karakterin bencilce gidişinin ardından Joy Division’un söyleyecek sözü kalmamış olabilir. Fakat New Order için bu durum çok şükür geçerli değildi. “New Wave ve Post Punk biz dağılın demeden dağılmayacak! İşte o kadar.” gizli parolası ile yayınladıkları 9 tane babalar gibi albüm içinden birçok şarkı Joy Division ile okul çıkışı kapışır ve bu kavga okulun yakınlarındaki sağlık ocağında son bulur.

 

New Order; synth’e bu denli gönül vermesiyle zaten sol kroşesinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Joy Division’un şarkı sözleri ile boşluklara vurma sevdasına ise karanlık dans ritimleriyle karşılık veriyor ve aduket!

 

5. Lonesome Night

 

 

Bu şarkı öyle kolay ulaşılabilir bir şarkı olmadı dinleyenler için. 1984’te yayınlanan Thieves Like Us single’nın A yüzünde iken; 1983’te yayınlanan Power, Corruption & Lies albümünün orijinal sunumunda yoktu, aranmayın boşuna. Hatırlamayanlar için albümü tumblr’da en çok paylaşılan kapak resmi olarak tekrar hatırlatalım, hani şu güllü dallı olan. Evet, siz de bir ara arka plan yapmıştınız. Şarkı 2008’de tekrar yayınlanan Power, Corruption & Lies Collector’s Edition bonusları içinde bir yerlerdeydi.

 

Grubun synth’i insan sesine en çok yaklaştırdıkları şarkıydı. New Order’in enstrümantal kısımları uzatıp canımızdan can almayı sevdiğine bir kez daha şahit oluyoruz. Bu defa, bu kısım öncesi son vuruş Bernard Sumner’dan geliyor; “How many times before / Did you leave my soul alone?”

 

 

 

4. Bizarre Love Triangle

 

 

Bazen müzikten anlamayınca insanlar, anlamıyor. Buna ne sizin, ne bizim, ne de New Order’in yapabilecek bir şeyi var. Bu evlat gibi sevilesi şarkı 1986’da ilk yayınladığında uğruna kütüğün olduğu memleketi yakabileceğimiz İngiltere’de sadece listelerde 56. sıraya ulaşabildi. Amerika’da ise kötü bir el şakası gibi şekilde dans listelerinde 4. sıraya yükseldi. En sevilen hipster beddualarından olan “Aman Amerika’da dans listesine gireceğine, girmez olaydı. Boyu posu devrilisice.” dedirtti bu durum. Fakat Avustralya ve Yeni Zelanda büyük bir insanlık göstererek bu şarkıyı bağırlarına bastı ve şarkı en büyük sükseyi bambaşka bir kıtada yaptı. Hatta Avustralya’nın Victoria şehrinde 1 numara oldu. O dönem insanların Avustralya’ya taşınmasının altında yatan en büyük nedenlerden biri de bu.

 

Neden Joy Division ile kapışır bu şarkı diye soranlar varsa, insan aşk acısı çekerken neden yerinde sallanamasın? Neden kendini bas ritimlerinde raks ederken bulamasın? Günah mı, ayıp mı?

 

 

 

3. Temptation

 

 

Kimilerinin annesi, babası hatta dayısından çok sevdiği filmler olan Trainspotting’in ve 24 Hour Party People soundtrack’larından da hatırlayacakları bu şaheser,  post-punkça sevdiciğe nasıl yaranılır sorusunun da cevabı aynı zamanda. Ritimden ödün vermek yerine kendini R&B’ye vermeyi tercih edecek gruplardan olan New Order bu şarkıyla duruşuna hiçbir gölge düşürmüyor.

 

Joy Division olsaydı, böyle bir şarkı olmazdı konusunda hem fikiriz. İnsanı mutlu eden bir şarkı olması da bunun en yeterli kanıtı.

 

 

 

2. Age Of Consent

 

 

Coverlamayanların reklam yada trailer’inda yer vermeyi en sevdikleri New Order şarkısıyla tanışın; Age Of Consent! Arcade Fire’ından 311’e, Buzzcocks’dan The Obvious’a kadar uzanan o güzel grupların hepsinin mikrofonundan geçmiş bu güzide eser, yine güllü dallı albüm Power, Corruption & Lies’dan geliyor. 22 senedir setlist’in değişmez gülü Age Of Consent’i canlı dinlemesi en olası şarkı olduğu için bir ayrı seviniz.

 

Age Of Consent, New Wave tadında “Hadi eller!” girişi, “I've lost you x25” sonu ile İngiliz depresyonuna göz kırpışı ile klavyesine kurban olunası edasıyla; Ian Curtis’in o dillere destan tok sesine en gitmeyecek New Order şarkılarından.

 

 

 

1.Blue Monday

 

 

ADUKET!

 

Joy Division ile kapışırken elinde emanetle gelen bu şarkıyla ilgili biraz önden bilgi şelalesinde yıkanmaya ne dersiniz? Allah dersiniz! 7 buçuk dakikalık efsane süresiyle İngiltere listelerine girmiş en uzun şarkı, en çok satış rakamına ulaşmış 12”lik single ve geçen seneye kadar amcanızın bile zil sesi melodisi hem de polifonik! Joy Division, İngiltere’nin en karanlık dönemlerinde; Manchester’ın en karanlık adamının şekillendirdiği muazzam bir gruptu. Fakat New Order değişen 80’ler ruhunu nasıl şekillendireceğini bilen, dans etmeyi seven cıvıl cıvıl gençleri etrafında isteyen bir grup.

 

Bu şarkıyı remixlemeyen kim kaldı diye bir bakın etrafınıza? Bu şarkıyı çaldığı için “Mekan çok kaliteli abii!” diye etiketlediğiniz barları düşünün.  Bu şarkıya çamur atan son çocuğun taş olduğunu hatırlayın.