SOSYAL MEDYA ÇAĞINDA AYRILIK NASIL ATLATILIR?

SOSYAL MEDYA ÇAĞINDA AYRILIK NASIL ATLATILIR?


Duygusal mayın tarlasında hayatta kalmak


Herkesin birinin eski sevgilisi olduğu bir dünyada yaşıyoruz ve hepimiz birinin eski sevgilisi olmak üzereyiz. İnsan psikolojisi ile Rus ruleti gibi oynaması muhtemel ayrılığı, sosyal medya çağında atlatmak ise o tek kurşuna ilk seferde denk gelmek kadar zor. Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji, ayrılıkları zora sokuyor. Bizi birbirimize bağlayan sosyal medya, eski sevgililerimizden kopmamızı imkansız kılıyor. En yakın dostlarımız, her şeyin düzeleceğini söylüyor, Cosmopolitan birini unutmanın ilişkinin yarısı kadar sürdüğünü iddia ediyor; ancak kimse bize sosyal medya çağında eski sevgili enkazının altında nasıl hayatta kalacağımızı anlatmıyor. Bu yüzden ben de yaşadığım her şeyi sizin için can yeleği yapmaya karar verdim. Hiçbir zaman az bavulla seyahat eden biri olamadım; ancak bu yazının sonunda bizi ağırlaştıran bavullardan hep beraber kurtulmayı umuyorum.

İlk olarak, ‘last seen’ özelliğiyle bir kadının entrika zekasının ürünü olduğuna inandığım WhatsApp ile başlayalım. Last seen a.k.a. son görülme, en büyük düşmanınız… Eski sevgilinizin en son ne zaman online göründüğünü öğrenmenin size yapacağı tek şey; hayal gücünüzü Wes Anderson kıvamına getirmek ve türlü senaryo yazmanıza sebebiyet vermek. O yüzden en iyisi siz, kendi last seen’iniz hala açıksa hem-men kapatın. Bu adımdan sonra WhatsApp’ı açıp eski sevgilinizin ‘online’ olmasını bekleyecek kadar vahim durumdaysanız ise, reçeteye acil ama çok acil teknoloji detoksu yazıyorum. Bhutan’a gidebilirsiniz. Tepelerde telefon çekmiyor. Olmadı Bağcılar da bir opsiyon, orada da çok çok az çekiyor. Detoks sonrası, salı günü rejim bozmaya çalışırmışçasına eski sevgiliye “Uyudun mu?” mesajı atacaklara ise söyleyecek 4 şeyim var: Ayarlar, Hesap, Gizlilik, Engellenenler.

Bundan 11 yıl önce 4 Şubat Çarşamba günü hayatımıza giren Facebook’un, ilişki durumumuzu ziyadesiyle ‘karışık’ yaptığı aşikar… Eski sevgiliyi WhatsApp’ta bloklamak onu hayatınızdan çıkarmaya yetmiyor, ayrılıkların en çetrefilli kısmı ne yazık ki Facebook oluyor. Önce eski sevgiliyi arkadaşlıktan çıkarıyorsunuz. Birlikte fotoğraflarınızın olduğu albümleri ilk boş vakitte silmek üzere gizlilik ayarından ‘sadece ben’e getiriyorsunuz. Sonra bir gün Facebook ekranını aşağı kaydırırken ortak arkadaşlarınızın birinin fotoğrafında etiketlenen eski sevgilinizi görüyorsunuz. Facebook aniden duygusal mayın tarlasına dönüşüyor ve kalbiniz saniyenin onda birinde parçalara ayrılıyor. O yüzden Mark Zuckerberg’ün bu gibi durumlar için ilk yardım paketi olan ‘engelle’ye başvuruyorsunuz. Onu engelleyip hem nahoş tesadüfleri ortadan kaldırıyorsunuz, hem de ayrılık devrinden sonra kaçınılmaz olan stalk devrini başlamadan bitiriyorsunuz.

Bubi tuzağına dönen beyniniz telefonunuzdaki film rulosuna gidiyor. Tabii ki burada yapmanız gereken şey, Coşkun Sabah’ın ‘Anılar’ şarkısı eşliğinde bir slide show başlatmak değil, Eternal Sunshine of the Spotless Mind gibi tüm hafızayı silmek oluyor. Spotify’daki rastgele çal özelliği, ‘sizin şarkınızı’ çalınca kendinizi romantik komedide sanıp, bunun kader olduğuna inandırmıyorsunuz, onun yerine Tolstoy realizmine bürünüp şarkıyı değiştiriyorsunuz.

Pembe kalplerin ana vatanı Instagram’da eski sevgilinizin profili açıksa, şahsı acilen blokluyorsunuz. Emin olun ne onu, ne de yeni sevgilisiyle gittiği tatilleri ve sevgi kelebeği hallerini görmek istemeyeceksiniz. Merak krizine girer ya da eski sevgilinizin yeni sevgilisinin ne kadar çirkin olduğunu dillendireceğiniz bir terapi seansına ihtiyaç duyarsanız, en yakın arkadaşınızın Instagram’ı bir şifre kadar uzağınızda…

Snapchat’ten gelen anlamsız saniyelere maruz kalmayı ve hikayeler kısmının korku romanına dönmesini istemiyorsanız, hayalet logolu uygulama suretiyle eski sevgilinizin hortlamaması için onu buradan da blokluyorsunuz. Bir sosyal medya çocuğu olarak Twitter’daki kuşu antik dönemlerden kalma bir haberleşme yöntemi olarak kullanmıyorsunuz ve av mevsimini eski sevgiliyi bloklayarak başlamadan bitiriyorsunuz. GChat kişilerinizden kaldırdığınız eski sevgiliyi, pek tabii Foursquare’den de siliyorsunuz.

Teknolojinin ayrılıklarımızı kolaylaştırdığı tek kısım belki de artık birinin yüzüne bakmadan ayrılabilmek oluyor. 2 sene birlikte olduğum erkek arkadaşımdan SMS, BBM, GChat, GChat ve WhatsApp suretiyle ayrılan biri olarak itiraf ediyorum ki, teknoloji doğru kullanıldığında gerçekten hayatı kolaylaştırabiliyor. Ancak yukarıdaki adımlar yerine Alice Harikalar Diyarında’ki yanlış kapıyı seçtiğiniz takdirde, kendinizi stalk aleminde bulmanız ve sevgilinizden ayrılmanıza rağmen onun hayaletiyle ilişkinize devam etmeniz hayli muhtemel… Bu durumda Ghost Whisperer, Inception ve Dante’nin Araf’ında olduğu gibi arada kalır, yeni ilişkinize eskisinin hayaletini de dahil eder ve kendinizi hiç kimseye zevk vermeyen bir ménage à trois’nın içinde buluverirsiniz.

“Ben eski sevgililerimle arkadaş kalıyorum, ne var ki bunda?” motto’suna inananlardan da olabilirsiniz. Koleksiyonerlik hoş bir hobi; ama eski sevgili biriktirmek bir süre sonra psikolojinize ağır gelebilir, kalbinizin saklama alanını gereksizce doldurabilir. Unutmayın, eski sevgilileri geri dönüşüm kutusuna değil, çöp öğütücüye atmak temiz bir çevre için şart.

Şimdi uzun zamandır gitmediğiniz, ama bildiğiniz bir şehirdesiniz; bekarsınız. Bekar olmanın dayanılmaz hafifliğini yaşıyorsunuz ve ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Kalbinizi mitoz bölünmeye uğratabilir ve ikisini de sevebilirsiniz. Hatta bilim gelişti, üç kişiyi bile aynı anda sevebilirsiniz. Artık bol bol boş vaktiniz olduğundan Flörtöz Güzel Sanatlar fakültesinde yüksek lisansa başvurabilirsiniz. Ata sporumuz olmayan; ancak öyleymişçesine benimsediğimiz rebound turlarında sayı kralı olabilirsiniz. Bu kadar seçenek arasında gidip de eski sevgiliye dönerseniz, o da sizin bileceğiniz iş…

 

Görseller: Bilgesu Parmaksız