her güne bir davulcu: jonathan moffett

her güne bir davulcu: jonathan moffett


sağ ayağının roket gibi kullanan jonathan moffet'in dünyasına hoş geldiniz


Öncelikle şu videoya bir bakalım…

Evet, karşımızda abilerin abisi Jonathan Moffett, kendisi 1954 doğumlu bir reyis… Madonna, George Michael, Elton John, Stevie Wonder ve Quincy Jones’la birlikte çalışmış, özellikle 80 ve 90’lı yılların pop müziğinde büyük bir etkisi olan bir isim.

Tabii ki biz kendisini daha çok ‘Michael Jackson’un davulcusu olarak tanıdık. Jakson’un son turnesinde de yer almış, hatta This is It adlı belgeselde de karşımıza bol bol çıkmış bir sima.

Jonathan Moffett’in bir de takma ismi var: Sugarfoot… Tam dilimize nasıl çevrilir bilemem ama ben ‘Tatlı ayak’ olarak yorumlamayı tercih ediyorum. Peki bir davulcunun ayağı nasıl ‘tatlı’ olur. Hemen açıklayayım, adamımızın sağ ayağı adeta bir tavşan gibi sekmekte. Hemen şu alttaki videoya odaklanalım.

Gördüğünüz gibi sağ ayak uçuyor…
Tabii sağ ayağının uçmasından önemlisi her vuruşunun aynı şiddette olması. Bir de bu performansı 2 saatlik bir konserde düşmeden gösterme kısmı var ki, neredeyse davul için bu maraton koşusu gibi bir şey oluyor.

Moffett’in başka bir ilginç yönü ise setinde neredeyse her markadan zillere yer vermesi.
Normalde bu kadar üst seviye davulcuların çoğu bir zil markasından sponsorluk almayı tercih ederken Jonathan Bey, ‘Maksat zillerin iyi duyulması, markanın bir önemi yok, asıl olan benim için sestir’ diyerek böyle bir tercihe gitmiş. Setinde İstanbul, Sabian ve Zildjian marka ziller barış içinde bir arada kuzu kuzu yaşamakta. Adeta dünya karması…

Eğer hala bu abimizin şu ünlü ders videosunu izlemediyseniz, ısrarla öneririm. Tarzındaki hi-hat kullanımı ve acımasız gerginlikteki trampet tonunun yanı sıra videoda sağ ayak tekniğinizi nasıl geliştirebilirsiniz sorusuna da çok güzel örneklerle cevap veriyor.

Zaten Moffett’in bakışlarına ve duruşuna bakarsanız adamımızın müziğin içinde yaşadığını da görebilirsiniz. Gerçekten ilham verici bir abi kendisi.

Bir de kendisinin çaldığı bölümlerin tek tek anlatıldığı bir video var. Ben çok faydalı buldum, umarım siz de kendinize bir şeyler çıkarır, kendinizi geliştirirsiniz. Bir de adam tam bir konser davulcusu olduğu için plastik uçlu baget tercih ediyor. Tabii bu tercih hi-hat tonlarını özellikle daha da belirgin hale getirmekte.
(Ahşap baget, malzemenin yumuşaklığı yüzünden daha düşük ses, daha kontrollü üst frekanslar üretir. Plastik uç ise yüksek ses ve daha belirgin tizlerle bizi buluşturur)

Bir sonraki davulcuda buluşmak üzere. Davulla kalın, müzikle yaşayın. Hayatın keyfini çıkarın.

 

kaan sezyum