sofia coppola: ‘kadın yönetmenlerden daha garanti işler bekleniyor’

sofia coppola: ‘kadın yönetmenlerden daha garanti işler bekleniyor’


haklı, çok haklı


Mayıs 2020’de duyurulan Sofia Coppola‘nın “The Custom of the Country” filminin, yönetmenin “On the Rocks” filminden sonra Apple ile gerçekleştireceği bir sonraki büyük proje olması bekleniyordu. Ne yazık ki yıllar geçtikçe Coppola’nın Priscilla’yı çekerek yoluna devam ettiği anlaşılıyor ve şimdi bunun nedenine dair bir fikrimiz var. Peki The Custom of the Country’ye ne oldu?

 

The New York Times’a verdiği son röportajda Sofia Coppola, yönetmenlik kariyeri hakkında konuştu ve özellikle de projeleri için finansman bulmanın kendisi için ne kadar zor olduğunu açıkladı. Kendi kuşağının en ünlü film yapımcılarından biri olmasına rağmen, Coppola sadece filmlerine ödeme yapacak bir stüdyo bulmakta zorlanmakla kalmıyor, aynı zamanda onun bakış açısını anlamayan stüdyo yöneticileriyle (genellikle heteroseksüel beyaz erkekler) de sorunlar yaşıyor. Görünüşe göre, Apple TV+ ve Edith Wharton‘ın “The Custom of the Country” adlı romanının TV dizisi uyarlamasındaki deneyimi de böyle oldu.

 

Bilmeyenler için, 2020 yılında Coppola’nın Wharton’ın “The Custom of the Country” romanını uyarlayacak mini bir dizinin yönetmenliğini üstleneceği duyurulmuştu. Dizi, 20. Yüzyılın başlarındaki bir tırmanıcı olan Undine Spragg‘ın hikayesini anlatacaktı. Stüdyo, dizinin ana karakterinin o kadar da “albenisi” olmadığını düşününce bütçe konusunda çekinceler başladı. Yönetmen dizi iptalini böyle açıklıyor:

 

“Sevimsiz bir kadın fikri onlara göre değildi.  Para vermekten sorumlu kişiler genellikle heteroseksüel erkeklerdir. Alt kademelerde her zaman benim gibi düşünen insanlar olur ama patronların belli bir hassasiyeti var. Tanınmış biri olarak bile finansman bulmak benim için bu kadar zorsa, yeni başlayan genç kadınlar için endişeleniyorum.”

 

Daha bu yaz Greta Gerwig‘in bir kadın yönetmen için tüm zamanların en büyük gişe başarısını elde ettiğini gördük. Ne yazık ki, kadınların bu tür projelerde şans bulabilmeleri için genellikle Barbie gibi franchise filmlerde çalışmaları gerekiyor. Coppola’nın da belirttiği gibi, kadın yönetmenler için karmaşık karakterlerin yer aldığı büyük bütçeli prestijli bir projede yer alma şansı yakalamak çok daha zor. Mevzu kadın yönetmenler olunca, ne hikmetse garanti oynamaları isteniyor. 

 

Coppola’nın son filmi olan Priscilla, 3 Kasım‘da vizyona girecek.