sofia coppola, erkek egemen sektörden kalma dinamiklere karşı savaşını anlatıyor

sofia coppola, erkek egemen sektörden kalma dinamiklere karşı savaşını anlatıyor


priscilla'yı başka gözle seyrederiz


Kadın yönetmenlerin sektör sıkıntılarını daha önce dile getirmiştik. Greta Gerwig gibileri sistemi değiştirmeye çalışsa da işleyen bir paradigma oluşmadı. Mesela kariyeri onlarca yıl öncesine dayanan yönetmen Sofia Coppola, Hollywood‘da hayal kırıklığına uğramış durumda.

 

BBC‘nin Cuma günü yayınladığı bir röportajda yönetmen, stüdyo bütçelerindeki cinsiyet eşitsizliğinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

 

Coppola, “Tüm bu erkeklerin yüz milyonlarca dolar aldığını görüyorum ve sonra ben bunun küçük bir kısmı için savaşıyorum” dedi. 

 

“Bence bu sadece bu işin kültüründen kalan bir şey.”

 

“Bunu elde etmek için sürekli savaşıyorum. Filmlerimi bağımsız olarak yaptığım ve onlara inanan insanlar bulduğum için mutluyum.”

 

Coppola, ünlü yönetmen Francis Ford Coppola’nın kızı olarak dünyaya geldi ve onunla beraber 1999 yapımı “The Virgin Suicides” ve 2003 yapımı “Lost in Translation” ile kendi imzasını attı.

 

Buna rağmen, erkek meslektaşlarına genellikle daha büyük bütçeler teklif edilirken, Sofia Coppola 20 milyon dolardan aza mal olan son filmi “Priscilla” için daha tutumlu bir yaklaşım sergilemek durumda kaldığını söyledi.

 

BBC’ye verdiği demeçte, “Küçük şeyler yapmak zor olsa da özgürleştiriyor. Çünkü büyük bir bütçeniz varsa, stüdyo yöneticilerinden çok fazla girdi alırsınız ve ben asla böyle bir film yapamazdım” dedi. 

 

“Ve sonra gerçekten kurnaz olmak zorundasınız.”

 

Ataerkil bir dünyada kadın olmanın öyküsünü anlatan film, Priscilla Presley’in “Elvis and Me” adlı anı kitabından uyarlandı. Kitap, Elvis Presley ile olan aşkını ve kendisi 14 yaşındayken nasıl tanıştıklarını anlatıyor.

 

Çekimlerinin 30 günde tamamlandığı söylenen “Priscilla” övgü dolu eleştiriler aldı ve Altın Küre‘ye aday gösterildi. 

 

Coppola filmde Dolly Parton’ın “I Will Always Love You” şarkısını kullandı. (Parton’ın bir zamanlar menajerinin yayın haklarının yarısını istemesi üzerine Elvis Presley’nin cover yapmasına izin vermediği bir şarkı.)

 

Coppola, “Benim için filmin sonunda Dolly Parton’ın olması, bir kadın sesinin olması gerçekten çok önemli” dedi.

 

Mubi filmi yakında yayınlayacağını açıkladı. Kaçırmayacağız.