bağımsız kaset: haftanın keşif teklileri

bağımsız kaset: haftanın keşif teklileri


radar şov


Müzik camiasında haftanın yeni şarkıları, “new drop” günü cumalarıdır. playtuşu olarak; nispeten bağımsız ve yerli; indie, rap ve pop fark etmeksizin arkasında durabileceğimiz sanatçıların yeni şarkılarını her pazartesi kataloğumuza ekleyeceğiz. Belki yeni keşiflerin kapısını aralarken geleceğin yıldızlarını radarımıza almış oluruz. “Kimse yokken biz vardık” çekeriz yankı odamızda. 

 

Seda Erciyes – Bundan Sonra Aşk Yok

 

Seda Erciyes’i hala keşfetmeyen kaldı mı? R&B, hip-hop ve cazdan ilham alan alaşım müziğini damardan sözleriyle destekliyor. Şekil 1a:

 

“Önce küçük düştüm

Karşında iki büklüm

Şakana zorla güldüm

Sen yine kendini avuturken

Küçük dertlerine üzüldüm”

 

 

Tunç Aydoğmuş, Co. – Çürür Giderim İnan

 

Chamber-Pop temsilcimiz radarımıza Eskişehir semalarından takılıyor. Fikret Kızılok kanadı ile The Last Shadow Puppets’ı tek potada eritmeye çalışan indie şarkıcı Tunç, Çürür Giderim İnan ile kendinizi bir 80’ler melodramasının finalinde esas oğlan/kızın kollarında mutlu mutlu dans ederken bulabileceğiniz arka plan şarkısına imza atmış. 

 

“Artık bir boşluğun izi

Kuşatıyor ikimizi

Anlatıyor sayfalarca”

 

 

Alaturca Club – Gevrek

 

Sufle grubundan geçtiğimiz sene kopmuş ekip, Altın Gün ayarında bir müzik yapıyor. Gevrek simit tezgahına koydukları elektronik gitarları el yakıyor! Bu ara ilk albümleriyle geleceklermiş, beklemedeyiz. 

 

“Elalem ne der’lerden

Sıcaklardan bunalmıştık”

 

 

Aisu – KANAMAM/JIMMY CHOOz 

 

Bu kızı zamanında Tik Tok dehlizlerinde çok duyduk, oralardan aldı yürüdü. Kendi sesini buldu. Bir sürü tek tip erkeğin arasında rap yapıyor. Beyninde kelebekler, yatak odasında ritimler var.

 

“yalanlar, kanamam

sardım bütün yaraları kanamam 

gözlerimi sildim bi daha ağlamam

aynı hataları bi daha yapamam”

 

 

Birkan Nasuhoğlu – Çok Fena Mecburum

 

Birkan Nasuhoğlu, 2017 yılında yayınladığı “Varsa Yoksa” parçasıyla başladığı solo kariyerinde “folk” müziğine yakın bir şey yapıyor. Yedinci Ev ile birlikte de estiren sanatçı bu şarkısıyla çok fena üzüyor. 

 

“Başkalarına hala

Çok fena mecburum”

 

 

Doçend – MAŞALLAH

 

Doçend rap sahnesinde daha fazla ön plana çıkmadan radarınıza ekleyin. Kendisi, Tik Tok’ta şarkılara yaptığı eklemelerle, tırnaklarıyla kazıyarak sesini bulmaya çalışıyor. Mesela;

 

 

 

Siren – Neden?

 

Tek kelimeli indie gruplarının nadir örneği Siren, daha çok taze ve heyecanlı bir grup. Anın içindeki anlık telaşları şarkılarına yansıtmak isteyen Siren’i festivallerde görür gibiyiz.

 

“Önemi yok diyebiliyorum içimden

Ne diye düşünmem üşeniyorum ben

Niye herkes hayatta bir değişken

Ve niye değişmez bir deli piçim ben”

 

 

Holistic Tsunami – FİLM SARMAZSA SENİ İZLERİM

 

Türkçe Punk, sessiz sedasız, Kadıköy sokaklarından büyüyor ve gören gözler için Holistic Tsunami, kanıtlarından biri. Geçtiğimiz sene kendi kafasına yakın rapper Kum ile çıkardıkları “Yok” büyük bir çıkış yakalamasına sebep oldu. Son single’ı ise meramını adından belli ediyor.

 

“Film sarmazsa seni izlerim

Bu sefer yalan değil sözlerim

Yoksa son bir şansım daha

Nefesimi tutar ölmeyi beklerim”

 

 

Zaman – Hiç Keyfim Yok

 

Listenin en underrated gruplarından olan Zaman, “duygusal rock” dedikleri tarzı pata küte icra ediyor. İlk uzun albümleri “Bulantı” 2021’de çıkmış. Son teklisi Zaman ile keyfi olmayan kendi nesillerine tercüman oluyorlar.

 

“Bıraktım ilaçları

Değişti ihtiyaçlarım

Bana sen lazım

Sadece sen lazım”

 

 

Susel – STAIN!

 

İlk duyduğumuzda Grimes’ın Türkiye şubesi sandığımız Susel, müzik piyasasında adını tam koyamadığımız bir eksiği kapatıyor. Electronica altyapısı ve Türkçe-İngilizce karışık sözleriyle STAIN!, Kasım’da hype başkadır diyor. 

 

“What a motherfucin’ stain

Won’t let you get away

Burn the motherfucin’ stage

Don’t tell them you’re afraid”