christopher nolan, franchise’ların rolünü savunuyor: “sağlıklı film endüstrisi dengeli yaklaşım ister”

christopher nolan, franchise’ların rolünü savunuyor: “sağlıklı film endüstrisi dengeli yaklaşım ister”


aynı zamanda scorsese'ye cevap veriyor


Hollywood‘un orijinal film yapmak yerine süper kahraman serilerine bel bağlamasıyla ilgili bitmek bilmeyen tartışmalarda, Christopher Nolan ve Martin Scorsese‘nin sesleri kadar önemli olan çok az ses var. Nolan, gişe rekorları kıran orijinal filmler yapmak için düzenli olarak dokuz rakamlı stüdyo bütçelerine sahip olabilen nadir otör film yönetmenlerinden. Scorsese deseniz, sinemanın sadece kaçamak bir eğlenceden ziyade ciddi bir sanat formu olarak korunmasının dünyadaki en önde gelen savunucusu. 

 

Scorsese, Eylül ayında “Killers of the Flower Moon” filminin tanıtımı sırasında GQ’ya verdiği demeçte, Nolan gibi film yapımcılarının sinema kültürünü gelecek nesiller için korumak amacıyla çizgi roman filmlerinin egemenliğine karşı “daha güçlü bir şekilde mücadele etmeleri” gerektiğini söylemişti.

 

“Safdie kardeşlere ve Chris Nolan’a sahip çıkmalısınız, ne demek istediğimi anlıyor musunuz? Onlardan üretmelerini isteyin ve pes etmeyin. Neleri varmış görelim. Sinemayı yeniden keşfedin.”

 

 

Associated Press’e verdiği yeni bir röportajda Nolan‘dan Scorsese’nin yorumlarına yanıt vermesi istendi ve üst düzey film yönetmenleri arasında yaygın olan franchise karşıtı demeçleri değerlendirdi. Nolan, orijinal filmlerin önemini vurgularken, film endüstrisinde mevcut fikri mülkiyetin her zaman kendisine yer bulacağına inandığını söyledi. Gişe rekorları kıran filmlere sıklıkla eşlik eden finansal talih kuşunun, daha orijinal filmlerle gelen riski dengelemeye yardımcı olabileceğini ve bunun da daha yenilikçi sinema arayanlara fayda sağlayacağını açıkladı. 

 

Nolan, “Hollywood’da her zaman izleyiciye geri dönüş sağlayabilecek ve insanlara istediklerinden daha fazlasını verebilecek büyük çarklar arasında bir denge vardır, bu her zaman Hollywood ekonomisinin büyük bir parçası olmuştur” dedi. “Bu da pek çok başka türde filmin yapılmasını ve dağıtılmasını sağlıyor.”

 

Nolan ayrıca sinemaseverlerin hala özgünlüğü ve gerçekten yeni bir şey keşfetmenin heyecanını arzuladıklarını vurguladı. Film yapımcısı, kendi görüşüne göre Hollywood’un franchise’lar ve özgünlük arasında bir denge kurması gerektiğini açıkladı.

 

“Ancak seyircinin yeni bir şeyler keşfetme arzusuna da her zaman saygı duyulmalı… Sinemaya gitmenin en büyük heyecanlarından biri, açıkçası, daha önce hiç duymadığınız, görmediğiniz bir filmin fragmanını görmektir.” dedi.  “Hollywood’da sağlıklı bir ekosistem bu iki şey arasındaki dengeyle ilgilidir ve her zaman da öyle olmuştur.”

 

Nolan özetle, içerisinde bulunduğu dönemin potansiyelini övüyor. Sinemayı franchise filmler ve sanat filmleri olarak ikiye ayırmanın fayda sağlamayacağından, para için çekişlen filmlerle tutku projeleri arasında denge sağlanabileceğinden bahsediyor.