grammy ödüllerine damga vuran barbie müziklerini yapmak

grammy ödüllerine damga vuran barbie müziklerini yapmak


yapımcı mark ronson anlatıyor


11 ayrı dalda Grammy adaylığı alan Barbie film müziklerini yapan Mark Ronson, Dua Lipa şarkılarını filme nasıl uyarladı? 

 

İster film müziği, ister partisyon ya da şarkı düzenleme olsun, film müziği yapmanın sayısız yanlış yolu ve doğru hissettirmenin çok az yolu vardır. Bu işi icra etmenin çok az hareket alanı var, bu yüzden en başarılı hit yapımcıları için bile film müziği pişirmek terletebilir. Özellikle de “Barbie” gibi büyük bir film etkinliğinde.

 

Billie Eilish‘in “What Was I Made For“u, Dua Lipa‘nın disko marşı “Dance the Night“, Ryan Gosling‘in parodi “I’m Just Ken“i ve Nicki Minaj ve Ice Spice‘ın Aqua uyarlaması “Barbie World“, yedi kategoride, yılın şarkısı ve kaydı dahil, 11 Grammy adaylığı elde etti ve beş adaylıktan dördü Görsel Medya için Yazılmış En İyi Şarkı dalında aday gösterildi. 

 

Amy Winehouse, Adele, Lady Gaga, Paul McCartney ve Bruno Mars gibi isimlerin albüm ve şarkılarına imza atan yedi Grammy ödüllü prodüktör Mark Ronson, günümüzün en başarılı pop şarkı yazarı ve prodüktörlerinden biri olsa da Greta Gerwig’in yaz aylarında gişe rekorları kıran “Barbie” filminin soundtrack’i için yaptığı çalışma kendisinin en zorlu meydan okumalarından biri oldu. Ronson, Temmuz ayında Variety ile “Barbie” hakkında uzun uzun konuştu. Öne çıkanları derledik. 

 

 

Filmle nasıl bu kadar yakından ilgilenmeye başladınız?

 

Başlangıçta sadece iki şarkı yaptım ama çok iyi oldular ve Greta ile çok iyi anlaştık. Sanırım müzikle ilgili vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olacak iyi bir tartışma partneri olacağımı hissetti ve film müziği üzerinde çalışmak bir şekilde filmin de skorunu yapmaya dönüştü.

 

Grammy adaylıklarından memnun musunuz?

 

Yani, nasıl mutlu olmayayım ki? “What Was I Made for?” ve “Dance the Night” ile Ken şarkısı, “Barbie World” ve film müziği gerçekten şaşırtıcı ve güzel. Müzik ve film birbiriyle o kadar bağlantılı ki. Filmin getirdiği kültüre dalmak çok heyecan vericiydi ve müzik de bunun DNA’sıyla iç içe geçmiş durumda. 

 

Görsel Medya için Yazılmış En İyi Şarkı dalında beş adaylıktan dördünü aldı ki bu bir ilk olmalı.

 

Emin değilim ve özellikle de bu yıl çok sayıda harika film ve TV şarkısı olduğu için, her şeyi biz kaptığımız için biraz kötü hissettim. Ama bu tür bir takdir görmek harikaydı ve açıkçası bundan şikayetçi değilim.

 

Şarkıları yazarken genellikle birlikte çalıştığınız kişilerle aynı odada bulunup, filmden sahneler izliyor muydunuz?

 

Evet, neredeyse üzerinde çalıştığım her şeyde. “Dance the Night”ı filme uyması için pek çok kez yeniden yazdık. Mesela, Dua kelimenin tam anlamıyla şarkı sözleri buluyordu. Aslında o şarkıyı neredeyse bir partisyon gibi tasarladık. Dominic Fike, Ken’in sahilde Barbie’ye nasıl baktığını görünce, “Hey Sarışın!” dedi, tıpkı okulda hoşlandığınız kız size bakmadığında taş atmanız gibi. Lizzo şarkısı için stüdyoda oturmuş sahneyi tekrar tekrar izliyorduk ve Lizzo ekranda olanlarla birlikte freestyle yapmaya başladı, “Bu insanların süslenip püslenip havuz kenarında satranç oynadıklarından bahsetmeliyiz. Neden birileri havuz kenarında satranç oynuyor ki?” Saçmalığı dile getirmekten çekinmedik.

 

Sam’le birlikte odada değildim ama klipleri birlikte izledik ve uzun uzun konuştuk. Greta’yla benim boyumu aşan bazı derin konular hakkında, kadınsı gizem ve her türlü şey hakkında gerçekten harika bir konuşma yaptılar. Her şey görsellerle destekleniyordu.

 

Filmi hiç görmeden yazdığımız tek şarkı, senaryodan ve Greta ile yaptığımız konuşmalardan yola çıkarak yazdığımız “I’m Just Ken” oldu. Yazdığımızda sessiz, mütevazı bir skordu ama sahneyi gördüğümüzde fark ettik ki; “Bu ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ gibi ama Nerf toplarıyla” Bu yüzden yeniden inşa ettik. Billie ve Finneas’ın şarkılarını yazmak için filmin sadece 20 dakikasını izlediklerini biliyorum ama çok etkilendiler ve filmin duygusal ağırlığını ve genel duygusunu çok kaba bir biçimde bile olsa anladılar.

 

Başta Lizzo’nunki olmak üzere pek çok şarkı filmde kendi başlarına olduğundan çok daha fazla anlam ifade ediyor.

 

Bu çok doğru bir düşünce. Sanırım bu sefer bizim ustalık eserimiz olduğunu söyleyebilirim. Bir şarkı yazmaya çalışırken rekabetçi bir yanınız vardır, her zaman hit olabilecek bir şey yazmak istersiniz ve bazen filmin bağlamından çıkarıldığında şarkıların o kadar anlık olmamasına neden olan seçimler yaptığımızı biliyorduk. Ama biz sadece “Bu filmi seviyoruz” diyorduk ve bazen kafamın içine girip “Ben burada egomu düşünüyorum, Greta’yı ve filmini düşünmüyorum” diyordum. 

 

Eğer Oscar Ödülleri Ryan Gosling’i sahneye çıkarmazsa bu büyük bir eksiklik olacak.

 

Barbie filminin müzikleri, hafife alınacak kadar kötü değil. Arkasında yatan emek ve yaratıcı çeşitlilik, 11 Grammy kadar olmasa da ödül hak ediyor.