bbc, “fazla woke” olduğunu iddia eden araştırmayı reddetti

bbc, “fazla woke” olduğunu iddia eden araştırmayı reddetti


siyahi doktor rahatsız etmiş


BBC, Campaign for Common Sense adlı grubun, kölelik ve dizilerdeki cinsiyet çeşitliliği hikayeleri de dahil olmak üzere izleyicilere “sürekli woke önyargılar içeren kesitler” satmakla suçlayan araştırmasını reddetti. 

 

Woke, sosyal adalet konularında öne çıkan günümüz insanı anlamına gelen, daha çok eleştiren kesimin kullandığı bir kelime. Woke içerik, çeşitlilik ve pozitif ayrımcılık amacıyla siyahilerin, kadınların ve lgbti bireylerin öne çıktığı içerik anlamına geliyor. 

 

Mevzu şu: İfade özgürlüğünü savunmakla görevli bir grup olan Campaign for Common Sense, BBC yayınlarını abartılı woke olarak suçluyor. BBC ise “araştırmayı taraflı yapmışsın” diyor. 

 

Campaign for Common Sense henüz araştırmasını yayınlamadı, ancak grubun nispeten az sayıda izleyiciyi rahatsız eden içerik örneklerini bir araya getirdiği görülüyor. BBC bunun “analiz teşkil etmediğini” söyledi.

 

Bulgular, Campaign for Common Sense’in ırk ve cinsiyet gibi konulardaki önyargıları ortaya çıkarmak amacıyla BBC içeriklerini incelediğini bildiren The Daily Telegraph ile paylaşılmıştı. 

 

Grup, BBC News’in kölelikle ilgili 55 ayrı haber yayınladığını ve fakat bu haberlerde sadece insanların köle ticaretiyle olan tarihsel bağlantılarını yansıttıklarını belirtti.

 

Araştırma, BBC dizilerinde toplumsal cinsiyet konularının da ele alındığını ekledi. Buna, Casualty’nin Haziran ayında yayınlanan ve ikili cinsiyete sahip olmayan Sah Brockner (Arin Smethurst) karakterinin ameliyatını tartıştığı bölüm de dahil. Daha yakın zamanda Doctor Who, Yasmin Finney‘in transseksüel karakteri Rose’un dahil edilmesinin “uygunsuz” olduğunu düşünen kişilerden 144 şikayet aldı.

 

Campaign for Common Sense şunları söyledi: “Bu araştırma, BBC’nin bazı bölümlerinin yüksek tarafsızlık standartlarını korumak yerine, hem popüler dizilerin olay örgülerinde hem de bazı haber yayınlarında sürekli bir önyargı beslemeye devam ettiğini ortaya koyuyor.”

 

Bir BBC sözcüsü şunları söyledi: “Bir avuç örnek seçmek ya da binlerce saatlik yayındaki gerçek hataları vurgulamak bir analiz teşkil etmez ve BBC içeriğinin gerçek bir temsili değildir. Yayınlarımızın tüm izleyicileri ve bir dizi hikaye ve perspektifi temsil etmesinden gurur duyuyoruz.

 

“Hizmetlerimizin tamamında, insanların izledikleri ya da duydukları şeylere katılmadıkları ya da itiraz etmek istedikleri durumlar elbette olacaktır ve bunu yapabilmeleri için kamuoyuna iyi bir şekilde duyurulmuş yollarımız vardır.”

 

Bu da böyle bilgi: Campaign for Common Sense, Amerikan Eğitim Bakanlığında özel danışman olarak çalışan Mark Lehain adındaki bir öğretmen tarafından kurulmuş.