lanthimos, emma stone ve poor things’in seks sahneleri hakkında

lanthimos, emma stone ve poor things’in seks sahneleri hakkında


filmi inanılmaz bekliyoruz


Yorgos Lanthimos, beyazperdede cinselliği kuşatan “tutuculuk” karşısında şaşkın.

 

Poor Things” filminin yönetmeni, aktris-yapımcı Emma Stone ile The New York Times için yaptığı ortak röportajda, filmde çeşitli (ve tartışmalı bir şekilde grafik) mahrem sahnelere yer vermenin “asla bir sorun olmadığını” söyledi.

 

“Poor Things”, Alasdair Gray‘in 1992 yılında yazdığı, tacizci kocasından kaçmak için kendini boğan ve daha sonra doğmamış çocuğunun beyniyle diriltilerek Bella Baxter adını alan bir kadını konu alan romandan uyarlandı. Filmde Emma Stone’un canlandırdığı Bella, ergenlik döneminde cinsel özgürlüğünü keşfediyor ve bir noktada Paris’te fahişe olarak çalışıyor. Film Venedik Film Festivali’nde Golden Lion ödülünü kazandı. IndieWire’dan Ryan Lattanzio, filmi “küstahça tuhaf seks komedisi” olarak nitelendirdi. Filmin, yılın en müstehcen filmlerinden biri olarak yayınlandığı gibi klasikleşeceğini söyledi. 

 

The New York Times’a konuşan Lanthimos, “Benim için bu konu hiçbir zaman sorun olmadı,” dedi. “Filmlerde seks ya da çıplaklık, bu konudaki tutuculuğu hiçbir zaman anlamadım. İnsanların şiddet konusunda bu kadar liberal olmaları ve reşit olmayanların bunu herhangi bir şekilde deneyimlemesine izin vermeleri beni her zaman çıldırtmıştır ama cinsellik konusunda bu kadar tutucuyuz.”

 

Lanthimos seks sahnelerinin çekimi için “çok içtendi” diye ekledi. Sahnelerdeki samimiyetin etkilenmemesi için bom operatörü bile sete girmemiş. 

 

Emma Stone ise seks sahnelerini şöyle anlatıyor:

 

“Böyle bir sahne olduğunda, oyuncular dışında her zaman aktif sadece dört kişi odada yer alabilirdi. Yorgos ve bana bir lambaymışım gibi bakan görüntü yönetmenimiz Robbie Ryan. Hayley Williams, birinci yönetmen yardımcısı ve odak çekicimiz Olga Abramson. Kişi sayısı yalnızca bu kadar. Bir de, inanılmaz bir mahremiyet koordinatörü Elle McAlpine.”

 

Stone, “Poor Things”te gösterilen arsız seksten “gurur duyduğunu” da sözlerine ekledi.

 

Stone karakteri için “İşte Bella bu,” dedi. “Vücudu, cinselliği ve kim olduğu konusunda hiç utanması yok ve filmin bu yönüyle gurur duyuyorum.”

 

Lanthimos, filmin dünya prömiyerinin ardından Venedik Film Festivali’nde düzenlenen basın toplantısında, uzun süredir birlikte çalıştığı Stone’un seks sahnelerinin film için ne kadar “içten” olduğunu fark ettiğini açıkladı.

 

“Neden filmlerde seks yok?” diye sordu Lanthimos. “Her şeyden önce, romanın kendisinin çok içten bir parçasıydı, karakterin cinsellik de dahil olmak üzere her şey hakkındaki özgürlüğü. İkincisi, benim için iffetli olacak bir film yapmamak çok önemliydi çünkü bu ana karaktere tamamen ihanet etmek olurdu. Kendimizden emin olmalıydık ve yine karakter gibi utanmamalıydık.”

 

Şöyle devam ediyor: “Emma’yla bir noktada oturduk, özellikle de seks sahneleri için, oturduk ve karar verdik, ‘Burada ne tür bir pozisyonda olurlar? Orada ne tür bir şey yaparlardı? Seks deneyiminde ve insanların sahip olduğu farklı arzularda eksik olan ne var ki, insan arzusunu ve onun kendine has özelliklerini yeterince temsil edebilmek için bunları resmetmemiz gerekiyor?”

 

Lanthimos Stone’un ayrıca “bedeninden, çıplaklığından, o sahnelerde yer almaktan utanmaması gerektiğini ve bunu onun hemen anladığını da sözlerine ekledi. Emma’yla aramızdaki en güzel şey birlikte dört film tamamlamış olmamız. Aramızda uyumlu bir dinamik var. Az önce söylediğim gibi bir şey söylemeye başladığım anda, ‘Evet, elbette, anlıyorum, bu Bella. Ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız, diyordu.”

 

Sinema sahnesinde seks son aylarda tartışılan bir unsur haline geldi. Ülkemizdeki sansür çılgınlığı bir yana, Hollywood’da henüz film çekilirken dahi seks sahnelerinin gerekliliği tartışılmaya başlandı. Poor Things, bu sahnelerin önemini anlatmaya en vakıf yapım olacak.