nick cave, the pogues solisti shane macgowan’ı anıyor

nick cave, the pogues solisti shane macgowan’ı anıyor


"shane'e sözler bira bardağında geliyordu"


Nick Cave, geçtiğimiz ay 65 yaşında hayatını kaybeden eski dostu Shane MacGowan için The Guardian‘da bir övgü yazısı kaleme aldı. Cave, Pogues‘un solistiyle ilk kez 1989 yılında, NME’nin “zirve toplantısı” da dediği The Fall’dan Mark E Smith’le beraber tanışmıştı. Cave, The Guardian’da “Heyecanlıydım çünkü Shane’in şarkı yazarlığına hayranlık duyan bir hayranıydım” diye yazıyor.

 

Cave, yazısında MacGowan’la yakınlaştıkları ve arkadaşının şarkı yazma konusundaki doğal yeteneğinden keyif aldığı sonraki yılları anlatmaya devam ediyor.

 

“Benim için onun şarkıları çok değerli şeylerdi, derin sanat eserleri, gerçekten, ama o onlara böyle davranmadı,” diye yazıyor Cave. “Ben her gün masamın başında elimden geleni yapmak için uğraşırken, Shane’in sözleri ona bir bira tepsisi içinde, viski eşliğinde teslim ediliyordu.”

 

“Ben de onun sesini severdim. Kaotik, şiirsel ruhu için mükemmel bir araçtı” diye ekleyen Cave, Pogues’u Fransa’daki bir festivalde soundcheck yaparken izlediği bir zamanı hatırlıyor: “Mikrofona doğru yürüdü ve ellerini ceplerine sokarak A Pair of Brown Eyes’ı söyledi, bu muhteşem, çatlak ses ondan melekler için yazılmış bir şifreli şarkı gibi çıkıyordu.” Cave, MacGowan’ın eşsiz yeteneğinin ilk hayranı olsa da, kalıcı dostluklarının temelinde “kendisine duyduğu büyük sevginin” yattığını da sözlerine ekledi.

 

Ölüm haberinin ardından aralarında Billy Bragg, Tom Waits, Bruce Springsteen ve diğerlerinin de bulunduğu sayısız sanatçı MacGowan’a saygılarını sundu. Cave, müzisyenin cenazesinde The Pogues’un 1986 tarihli “A Rainy Night in Soho” baladının bir cover’ını seslendirmişti.

 

Yazının tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.