vizyon broşürü: bu hafta hangi filmler vizyona giriyor?

vizyon broşürü: bu hafta hangi filmler vizyona giriyor?


15 aralık 2023


Aralık ayını sevmemizin en makul sebeplerinden biri, vizyona her hafta banko gidilecek filmlerin gelmesidir. Geçenlerde araştırdık, sinemaya giden insan sayısı pandeminin öncesine göre bile oldukça düşük. Yüksek bütçelilere giden gidiyor, olan bağımsıza oluyor. Bir gün sonsuza kadar beyaz perdeyi kaybetmemek için, gidebildiğimiz kadar gidebiliriz. Vizyon broşürü ise şıkır şıkır. 

 

Hayat, Zeki Demirkubuz

 

Zeki Demirkubuz 7 sene sonra yeni filmiyle dönüyor. Yönetmen, sinemacılarda alışılmadık derecede fanatik, dan dun giden bir halk adamı profili çizmesinden dolayı şu sıra popüler bir isim. Hayat ise eleştirmenlerden yüksek puan almıştı. Kader’in yanına yöresine yaklaşsa yeter, diyoruz. 

 

Hayat, kendisine dayatılan hayatı kabul etmeyip evinden kaçan genç bir kızın hikayesini konu ediyor. Genç bir kadın olan Hicran, babasının zoruyla nişanlanmak zorunda kalınca çareyi kaçmakta bulunur. Hicran’ın zaten onunla evlenmeyi istemediğini düşünen Rıza, başlarda bu durumu önemsemez. Ancak zaman geçtikçe Hicran tarafından istenmemek zoruna gitmeye başlar ve onunla yüzleşmeye karar verir. Rıza, sadece bir kere gördüğü nişanlısını bulmak için İstanbul’a gider.

 

 

Wonka, Paul King

 

Timothée Chalamet’nin Çikolata Fabrikası romanındaki ikonik Willy Wonka’nın gençliğini canlandırdığı filmi Paul King yönetiyor. Eleştirmenler filmin bekleneni aştığını, uğraşılmış hissettirdiğini söylemişti. Tim Burton uyarlamasını geçip geçmeyeceği merak konusu.

 

Film, Willy Wonka’nın maceralarına ve fabrikada çalışan Umpa Lumpalarla nasıl tanıştığına odaklanıyor. Willy Wonka’nın en büyük hayali kendi çikolata dükkanını kurmaktır. Bu amaçla dünyanın dört bir yanını dolaşarak tekniğini geliştirir. Ancak onun hayallerine giden yolun önünde büyük bir engel vardır. Güçlü çikolata karteli, eksantrik Wonka’nın önüne pek çok engel çıkarır. Kartelin izni olmadan hiçbir şey yapamayan Wonka, bu durumun kendisini üzmesine izin vermez. Küçük Noodle ve tuhaf Umpa Lumpaların desteği ile Wonka, çikolatalarının insanlara ulaşması için her yolu dener.

 

 

Nefes: Yer Eksi İki, Ozan Uzunoğlu

 

Listede bu kadar militarist bir filmin yer almasındaki esas sebep 2009 yapımı Nefes: Vatan Sağolsun’un askerliği tüm çıplaklığıyla anlatmasından geliyor. Vatan Sağolsun; kesitleri, oyunculukları, sinematografisi ile tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Nefes serisinin devamında, maalesef ilk filmin oyuncu ve yaratıcı kadrosuna rastlayamadık. Bakalım…

 

1993 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen “Nefes – Yer Eksi İki”, hikayeleri kesişen üç farklı karaktere odaklanıyor. Tayfun Yüzbaşı, iki bin metre yükseklikte bir karakolun komutanıdır. Tatlı sert emir komuta yönetimi, pratik zekası ve adil tavırları ile altları ve üstleri tarafından sevilen Tayfun Yüzbaşı’nın tek amacı zorlu coğrafyayı herkes için güvenli bir hale getirmektir.

 

 

Vizyona yeni gelen filmler bu kadarcıktı. Şimdi evde ne izleyebiliriz, ona bakalım.

 

Kabahatliler / Los delincuentes, Rodrigo Moreno

 

Mubi’ye geliyor.

 

2023 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış Ödülü için yarışan ve Arjantin’in Oscar yarışına soktuğu Kabahatliler / Los delincuentes, 190 dakikalık bir dramedi. 

 

Çalışma hayatının bunaltıcılığından kaçmasına yetecek kadar para çalmayı planlayan bankacı Morán, suçunu itiraf edip hapse girerken, iş arkadaşı çalıntı paraları saklar. Bir müfettişin baskılarına dayanamayan suç ortağı Román, hayatını değiştirecek gizemli bir kadınla tanışır.

 

 

Chicken Run: Dawn of the Nugget, Sam Fell

 

Netflix’e geliyor. 

 

Tüm zamanların en yüksek hasılat elde eden stop-motion animasyonu Chicken Run’a 23 sene sonra devam filmi geldi. Animasyon 2000’lerde alışılmadık şekilde yetişkinlere de hitap ederek bir devrim başlatmıştı. Mizahı, aksiyonu yerinde, tertemiz bir yapım. 

 

Bir grup korkusuz tavuk, şüpheli işlerin döndüğü yakındaki bir çiftlikte korkunç bir tehditle karşı karşıya kalan kümes hayvanlarını kurtarmak için birlik olur.