film stüdyoları müzikale müzikal demekten korkuyor

film stüdyoları müzikale müzikal demekten korkuyor


müzikal filmlerin antipatisine yeni çözüm


Film müzikallerinin kötü şöhretine karşı stüdyoların bulduğu çözüm müzikal üretmemek değil, müzikal olduğunu söylememek. Bu janra, beş yıl önce Hugh Jackman‘ın The Greatest Showman‘i (dünya çapında 434 milyon dolar hasılat elde etti) gibi orijinal filmlerle gişede umut vaat ettikten sonra tekrar çöküşe geçti.

 

Warners‘ın Timothée Chalamet‘li Wonka‘sının fragmanlarında şarkı-dans numaralarına neredeyse hiç yer verilmezken, Tina Fey’in 2003 tarihli gençlik komedisi Mean Girls‘ün Broadway müzikal uyarlamasının Paramount uyarlaması film vizyona girmesine rağmen çevrimiçi pazarlama materyallerinde şarkı söylerken gösterilmedi. Doğal olarak insanlar gittikleri filmin müzikal çıkmasına tepki göstermeye başladı. 

 

 

Birçok yönetici, “müzikal” kelimesinin stüdyolar için endişe verici olduğunu belirtiyor. Müzikal kelimesini telaffuz ettiğinizde insanların önceden oluşturulmuş fikirleri var. Müzikal, karakterlerin tüm senaryoyu şakıyarak okuyacağı gibi bir çağrışım yapıyor ve seyirciler bundan soğuyabiliyor, diyor bir stüdyo reklamcısı ve stüdyoların pazarlama kampanyalarında müzikal unsurlardan uzak durmasının “yeni bir şey olmadığını” ekliyor.

 

Bazı yöneticiler, müzikal olarak pazarlanmayan ancak gösterime girdikten sonra şarkılarıyla tanınan ve toplamda 1,28 milyar dolar gişe hasılatı elde eden 2013 Disney animasyon filmi Frozen‘ı örnek gösteriyor.

 

Mean Girls’ün internette yer alan fragmanlarında müzikal öğeler görülmezken, filmin sinemadaki fragmanında başrol oyuncusu Reneé Rapp Broadway gösterisinden bir parçayı kameraya söylüyordu. Bu teatral fragman, özellikle Taylor Swift’in konser filmi The Eras Tour’un önüne yerleştirilmek üzere aceleye getirilmişti; müzik ağırlıklı bir deneyim olan bu film, stüdyoların müzikal girişleri için geleceğini umdukları daha genç ve çoğunlukla kadın demografisine oynayacaktı. 

 

BoxOffice Pro baş analisti Shawn Robbins, film müzikallerinin gişe performansı hakkında “Müzikallerin neden işe yaramadığını basite indirgemek kolay hale geldi,” diyor. “Son zamanlarda pek çok pazarlama ekibinin baktığı örneklem büyüklüğü West Side Story ve In the Heights filmleriydi.”

 

Warners-HBO Max yapımı Lin-Manuel Miranda müzikali In the Heights, dünya çapında sadece 45 milyon dolar hasılat elde ederken, Steven Spielberg’in klasik Stephen Sondheim prodüksiyonunu ele aldığı film, West Side Story 76 milyon dolar hasılat elde etti. Pandemi öncesi gösterime giren Cats müzikali 75 milyon dolar, 2019’da ve Dear Evan Hansen 19 milyon dolar kazanarak 2021’de Universal’dan çıktı. Başarısızlık örnekleri uzuyor. 

 

Bununla birlikte, Hollywood bu türden vazgeçmekten çok uzak. Warners’ın The Color Purple filminin reklamlarında Taraji P. Henson ve Fantasia gibi yıldızlar kameraya şarkı söylüyor. Universal ise büyük bütçeli Wicked müzikal filminin yapım aşamasında; bu müzikal Kasım ayından itibaren iki bölüm halinde gösterime girecek. Tanıtımında müzikal unsur bulunup bulunmamasına Mean Girls karar verecek.