robert downey jr. için ödülü doğru zamanda kazanmanın önemi

robert downey jr. için ödülü doğru zamanda kazanmanın önemi


"iyi ki kazanmadım" diyor


Robert Downey Jr. bu kez Christopher Nolan‘ın “Oppenheimer” filmindeki performansıyla yardımcı erkek oyuncu dalında kariyerinin üçüncü Oscar adaylığını elde etti. Altın Küre ve Critics Choice Ödülleri‘nde aynı kategoriyi kazanmasının yanı sıra BAFTA Film Ödülleri ve Screen Actors Guild Ödülleri’nde de adaylık elde eden Downey, pek çok uzman tarafından kategorinin favorisi olarak görülüyor. Her halükarda, Downey şu anda Oscar almak için 1993 törenindeki ilk adaylığından daha iyi durumda olduğuna inanıyor.

 

Yakın zamanda “The View”a verdiği bir röportajda Downey, 1993’te “Chaplin”deki Charlie Chaplin performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazanmasının kariyeri için en kötü şey olacağını söyledi. Neyse ki kazanmadı. 

 

“Genç ve çılgındım” diyen Downey, 28 yaşında Oscar kazanmanın “beni doğru yolda olduğum izlenimine sokacağını” da sözlerine ekledi.

 

Aktör ilk Oscar adaylığından sonra uzun yıllar yasalarla başı dertte kaldı. 1996’da eroin, kokain ve boş bir silah bulundurmaktan tutuklandı ve üç yıl şartlı tahliye edildi. Bir yıl sonra mahkemenin emrettiği bir uyuşturucu testini atladıktan sonra yaklaşık dört ay hapiste kaldı. 1999’da bir başka testi daha atlamış ve üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Downey 15 ay hapis yattıktan sonra tahliyesinden dört ay sonra uyuşturucu bulundurmaktan tekrar tutuklandı.

 

Downey’nin yasalarla olan geçmişi, kariyerini belirleyen Tony Stark rolü için Marvel’ın zorlu bir teklif yapmasına neden oldu. Eski Marvel Stüdyoları başkanı David Maisel’ın yaptığı en iyi seçim olsa da şu sözleri sarfetmişti:

 

“Yönetim kurulum şirketin geleceğini bir bağımlının ellerine teslim ettiğim için deli olduğumu düşündü.”

 

Maisel geçen yıl “Rol için ne kadar harika olduğunu anlamalarına yardımcı oldum” dedi. “Hepimiz onun temiz olduğuna ve temiz kalacağına güveniyorduk.” 

 

Downey 1993’te en iyi erkek oyuncu Oscar’ını “Scent of a Woman” ile Al Pacino’ya kaptırdı. İkinci Oscar adaylığını 2009 yılında komedi filmi “Tropic Thunder” ile kazanacaktı, ancak ödül vefatından sonra “The Dark Knight” oyuncusu Heath Ledger’a verildi. Downey Jr’ın “Oppenheimer” ile kazandığı bu adaylık, Nolan’ın yönettiği epik filmin sahip olduğu 13 adaylıktan biri. Bu yılın ise en çok aday gösterilen filmi.