sinemaya insan çekmenin son umudu: tom cruise

sinemaya insan çekmenin son umudu: tom cruise


yeni warner bros. & tom cruise işbirliği


Barbenheimer, pandemi sonrası düşen sinemada film izleme etkinliğine olan ilgiyi tekrar yükseltti ve tarihi bir başarıya imza attı. Fakat bu başarı nasıl sürdürülebilir? Stüdyo yöneticileri varoluşsal içerik krizlerindeyken cevap bir isimde gizli gibi. Tom Cruise. 

 

2022 yılında Cruise, modern franchise’a aç Hollywood’da yerini buldu. Mission: Impossible – Fallout, Cruise‘un 20 yıllık casusluk serisinin 2018’de yeni bir zirveye ulaşmasına yardımcı oldu ve bu sayede yıllardır beklenen Top Gun: Maverick için fırsat doğdu. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One, 2023’te aynı seviyelere ulaşmasa da Cruise’un süper kahraman özentileri denizinde gerçek bir film yıldızı olmasını sağlamlaştırdı. Ve Marvel’ın coşkusu kaybolurken son gülen, 1990’larda Iron Man rolünü geri çeviren Cruise oldu. Şu anda herkes ondan bir parça koparmak istiyor. 

 

Salı günü, Warner Bros. Pictures, kendisinin de rol alabileceği orijinal ve franchise dostu projeler geliştirmek amacıyla Warner’ın Los Angeles arazisinde mağaza açacak olan Cruise ile “stratejik bir ortaklık” kurduğunu duyurdu. Henüz anlaşmadan herhangi bir film duyurulmadı. Ancak Cruise, WB’a yabancı değil; Yıldız, en son 2014 yapımı, yıllardır devam filmlerine konu olan Edge of Tomorrow‘da stüdyo ile çalışmış ve Magnolia, Eyes Wide Shut gibi filmlerde başrol olarak olarak tartışmasız en iyi performansını sergiledi. Şimdi ise ihtimaller sonsuz. 

 

Warner Bros. sinema grubu eş başkanları ve CEO’ları Michael De Luca ve Pam Abdy, kamuya açık bir ortak açıklamada, “Film endüstrisinde mutlak bir efsane olan Tom ile çalışmaktan heyecan duyuyoruz” dedi. “İlk günden itibaren vizyonumuz, bu ikonik stüdyoyu görkemli günlerinin zirvesine kadar yeniden inşa etmekti ve aslında David Zaslav ile Warner Bros. Discovery ekibine katılma konusunu konuşmak için ilk oturduğumuzda şunları söyledi: bize, ‘Warner Bros.’u geri getirme görevindeyiz ve Tom Cruise’u Warner Bros.’a geri getirmemiz gerekiyor!’ dedi. Bugün bu bir gerçek oluyor ve hedefimize ulaşmaya bir adım daha yaklaştık.”

 

WB, film yıldızı formülünün yeniden canlandırılması olarak gördüğü şey üzerinde kumar oynayan tek stüdyo değil ve Cruise ayakta kalan tek yıldızlardan biri. Cuma günü, Paramount’un Top Gun 3 üzerine oyuncuyla birlikte aktif olarak geliştirilme aşamasında olduğu, Maverick yazarı Ehren Kruger’ın senaryoyu yazdığı ve yönetmen Joseph Kosinski’nin de yapımcı olarak en azından bazı çekimleri üstlendiği haberi duyuldu. Deadline’ın bildirdiğine göre plan, Maverick’te kurulan ekibi, Cruise’un kokpitte olduğu ve rol arkadaşları Miles Teller ve Glen Powell’ı geri getirmek olacak. 

 

Dahası var. Şu anda adı belli olmayan uzay temalı gerilim filmi Edge of Tomorrow‘dan Doug Liman tarafından yönetilecek ve yapımı NASA’nın yardımıyla yapılacak, bu da Cruise’un uzun metrajlı bir film için gerçek bir uzay yürüyüşü yapan ilk aktör olmasına yardımcı olacak. Bildirilen bütçe: 200 milyon dolar.

 

Şu anda stüdyolar, yayın hizmetleriyle parçalanmış, haftalık süper kahraman dizilerinden boşa çıkan ve TikTok’un karmaşasıyla tamamen bozulan bir izleme dünyasında anlam bulmaya çalışırken, Cruise hâlâ parlıyor. Bu da yıldızın adrenalin pompalayan sinema vizyonu üzerine milyarlarca dolar kumar oynamak anlamına geliyor.

 

Peki sinemaya geri getirmenin cevabı yine film yıldızlarıysa, stüdyolar da yenilerini mi çıkaracak? Mesela Glen Powell. Sony romantik komedisi Any But You’yu sessizce tatil sonrası başarıya taşıyan ve Richard Linklater’ın ünlü komedi gerilim filmi Hit Man’in bu yılın sonuna doğru vizyona girmesine Powell’ın liderlik etme şansı var.

 

Cruise yürüyemeyene kadar aksiyon yıldızı olmaya devam edecek, burası kesin. Peki bayrağı kim devralacak?