willem dafoe film izleme alışkanlığımızı eleştiriyor

willem dafoe film izleme alışkanlığımızı eleştiriyor


konuş be adam


Willem Dafoe değişen film izleme alışkanlıklarımız hakkında konuştu. Cillop gibi açıkladı. Geçtiğimiz günlerde The Guardian‘a verdiği demeçte “daha zor filmlerin, daha anlamlı filmlerin” genellikle yayın platformlarında iyi performans gösteremediğini çünkü çoğu abonenin sadece eve gidip “aptalca bir şey izlemek” istediğini söyledi. Bu, Dafoe gibi, “The Northman“, “Inside” ve “Poor Things” gibi beynini kapatarak izlenmeyen filmlerde yer alan biri için gerçekten önemli bir sorun. 

 

Dafoe, “İnsanların evdeki medyuma gösterdikleri ilgi aynı değil,” dedi. “Gerçekten dikkatini veren bir seyirciniz olmadığında o kadar başarılı olamıyor. Filmlerin dünyada nereye oturduğuna dair sosyal şeyi özlüyorum. Bir filme gidiyorsunuz, akşam yemeğine çıkıyorsunuz, daha sonra bunun hakkında konuşuyorsunuz ve bu yayılıyor. İnsanlar şimdi eve gidiyorlar, ‘Hey, tatlım, hadi bu akşam aptalca bir şey izleyelim’ diyorlar ve filme tıklayıp 10 filmden beş dakika izliyorlar ve ‘Unut gitsin, hadi yatalım’ diyorlar. Bu nerenin adeti?”

 

“Eskiden olduğu gibi film yapmıyorlar,” diye devam etti. “Oyuncak şirketleri ve diğer kuruluşlar tarafından finanse ediliyorlar. Yayın platformlarında zamanla tekel haline geliyorlar, üretim ve dağıtım araçlarına sahipler. Dolayısıyla durum çok karmaşık.”

 

Dört kez Oscar‘a aday gösterilen Dafoe, film sektöründe nelerin değiştiğine dair gerçekten iyi bir genel bakışa sahip. Fakat film sektörünü incelemek için sadece yayıncı içeriklerine bağlı kalmanın “berbat” bir fikir olduğunu düşünüyor. Netflix gibi yayıncıların kendi prodüksiyon imkanlarına kavuşmasından beri zorlu bir film yerine “aptalca bir şey” sevmek üzere tasarlanmış bir izleyici kitlesine yaratma amaçları belliydi, diyor. Dafoe, oyuncak şirketi derken de yüksek ihtimal “Barbie” filmini yapan Mattel’den bahsediyor. 

 

Dafoe kısa bir süre önce Hollywood Walk of Fame‘de bir yıldızla onurlandırıldı ve Yorgos Lanthimos‘un “Poor Things” filmindeki yardımcı rolüyle bir kez daha Oscar’a aday gösterildi.

 

Usta oyuncu Variety‘ye kariyerinde dramalar arasında gidip gelme ve sık sık risk alma becerisi hakkında şunları söyledi: 

 

“Özellikle insanlar yaşlandıkça, dürtülerini rafine etme ve belirli bir şekilde çalışmayı sevme ve etrafta zıplamayı sevmeme eğilimi oluşur. Benim yaptığım farklı yerlere tohum ekmek gibi bir şey. Hiç beklemediğiniz bir anda karşınıza fırsatlar çıksın ve her zaman belli bir çeşitliliğe sahip olun diye birçok farklı tohum ekmek istersiniz”

 

Dafoe bu yıl Tim Burton’ın “Beetlejuice 2” ve Robert Eggers’ın “The Lighthouse” ve “The Northman”den sonra yönetmenle yaptığı son işbirliği olan “Nosferatu”daki rolleriyle beyazperdeye geri dönecek.