yorgos lanthimos & emma stone işbirliği ve tutan kimyalar

yorgos lanthimos & emma stone işbirliği ve tutan kimyalar


poor things üzerine


2019 yapımı The Favourite ile Emma Stone‘un doğal karizması, Yorgos Lanthimos‘un kışkırtıcı duyarlılıkları için ideal bir karşılık olduğunu kanıtladı. O zamandan beri ikili Bleat adlı bir kısa film ve Poor Things ve Kinds of Kindness adlı iki uzun metrajlı film daha çekti. Sinema tarihinin en dikkat çekici işbirliklerinden biri olarak yoluna devam ediyor. Dazed, ikili ile röportaj gerçekleştirdi.

 

Poor Things’in vizyon tarihini ya da bir yerlere düşmesini bekliyoruz. Alasdair Gray‘in 1992 tarihli romanından uyarlanan cesur bilimkurgu komedisinde Stone, Victoria dönemi Londra’sında boğulduktan sonra bir bilim adamı (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen Bella Baxter rolünde, yetişkin bedeninde bir çocuk olarak dünyayı keşfeder: seks, yemek ve ataerkil bir düzende yaşamanın getirdiği kısıtlamalar.

 

Stone’a göre rolün arka planının olmaması nadir rastlanan bir durum. “Genellikle nasıl bu hale geldiklerini ve neden böyle konuştuklarını düşünürsünüz” diyor. “Ama Bella’da bu yeni bir icattı. Özgürleştiriciydi. Doğru ya da yanlış yoktu.”

 

Romanın yazarı Gray 2019’da vefat etmeden önce, roman yazarı Lanthimos’a Glasgow’u gezdirmiş ve Dogtooth’u DVD’de izledikten sonra filmin haklarını ona vermiş. Dogtooth’un, tıpkı Poor Things gibi, bir kadının gecikmiş yetişkinliğini konu aldığı bir gerçek. Lanthimos, “Filmi gerçekten yapana kadar paralellikleri düşünmemiştim,” diye ısrar ediyor. “Bunu çok farklı bir hikaye olarak gördüm.”

 

Lanthimos şu anda, birkaç hafta öncesine kadar adı And olan bir antoloji filmi olan Kinds of Kindness’ın kurgusunu yapıyor. Stone temel kurguda herhangi bir anlaşmazlık yaşamadıklarını iddia ediyor. Peki isim değişikliği neden?

 

“Berbat bir isimdi,” diyor Stone, histeri krizine girerek. “Üzgünüm! Değişmesi gerekiyordu!” 

 

Lanthimos ise “Kavramsal olarak iyi bir isimdi” diyor. “Pratik zorluklar vardı.”

 

Potansiyel beşinci işbirliklerine gelince, her ikisi de herhangi bir bilgi vermekten kaçınıyor. Soru üzerine Lanthimos, The Man in the Rockerfeller Suit‘e artık bağlı olmadığını, Ottessa Moshfegh ile My Year of Rest and Relaxation‘ın senaryosu üzerinde çalıştığını ve Ari Aster‘in yapımcılığını üstleneceği Save the Green Planet‘in yeniden çevrimini yönetebileceği söylentisini doğruluyor.

 

Resim

 

Peki Lanthimos insanların kendisine alışmasını mı tercih eder, yoksa vizyonunu paylaşan işbirlikçiler mi arar?

 

“Asla tamamen aynı olamaz ama bazı şeyleri benzer şekilde görmeniz gerekir” diyor. “Onların kişiliklerini kullanabilmelisiniz ve bu yaratıcılığınızı da zenginleştirir çünkü aksi takdirde sadece kendiniz bir şeyler yaparsınız. Sizi hiç gitmediğiniz başka bir yere götürecek insanlar bulmak zorundasınız.” diyor.

 

Mesela Emma Stone.