denis villeneuve; yapay zeka, warner bros. ve sinemacıların hevesi hakkında konuştu

denis villeneuve; yapay zeka, warner bros. ve sinemacıların hevesi hakkında konuştu


dune: part two 1 mart'ta


Denis Villeneuve “Dune”un devam filmini vizyona sokmaya hazırlanıyor. Fakat şartlar ilk “Dune” filminin 2021’de vizyona girdiği zamankinden oldukça farklı bir sinema ortamını işaret ediyor. COVID salgınına yanıt olarak Warner Bros. tartışmalı bir kararla 2021 filmlerinin tamamını sinemalarda ve Max (o zamanki adıyla HBO Max) kanalında yayınlama kararı aldı. Bu Villeneuve’ün öfkesini uyandıran bir karardı.

 

Villeneuve o dönemde Variety için yazdığı bir makalede, “Burada kesinlikle ne sinema ne de seyirci sevgisi var,” diyordu. “Her şey şu anda 150 milyar dolardan fazla astronomik bir borcu olan bir telekom mamutunun hayatta kalmasıyla ilgili. Dolayısıyla, ‘Dune’ sinema ve izleyicilerle ilgili olsa da, AT&T için Dune, Wall Street’te kendinin hayatta kalmasıyla ilgili. HBO Max’in lansmanı şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlanınca, AT&T izleyicinin dikkatini çekmek için Warner Bros’un tüm 2021 programını feda etmeye karar verdi.”

 

Villeneuve sözlerini şöyle sürdürdü: “Warner Bros’un yönetmenler için eski bir yuva olmaktan çıkıp tamamen göz ardı edildiği yeni bir döneme girmesi benim için net bir çizgi çekiyor. Film yapımı bir işbirliğidir, ekip çalışmasının karşılıklı güvenine dayanır ve Warner Bros. artık aynı ekipte olmayacaklarını ilan etti.”

 

“Dune” birçok pazarda izlenebilmesine rağmen dünya çapında gişede 402 milyon dolar kazanmayı başardı ve şimdi “Dune 2” için gişe beklentileri yüksek. Bu sefer film sadece sinema salonlarında gösterime girecek. Hem gişe hem de sinema salonları, ilk “Dune” filminin gösterime girdiği günlerden bu yana önemli ölçüde toparlandı, ancak pandemi öncesi zirvelerin yakınında bile değiller.

 

Villeneuve şimdi Time dergisine verdiği demeçte, “Sinema, başlangıcından bu yana birçok kriz yaşadı,” diyor. “Her zaman bir düzenleme var ama nehir hala akmaya devam ediyor. Sinema deneyimi kalıcıdır. Üstün gelecek, dönüşecek.”

 

Villeneuve yapay zeka konusunda daha az endişeli olduğunu ve “yönetmenler olarak algoritmalar gibi davrandığımız gerçeğinden” daha çok endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

 

“Çok muhafazakar bir dönemdeyiz; yaratıcılık kısıtlanmış durumda” diye ekledi. “Her şey Wall Street’le ilgili. Sinemayı kurtaracak olan şey özgürlük ve risk almaktır. Seyircilerin daha önce görmedikleri bir şey gördüklerinde heyecanlandıklarını hissediyorsunuz.”

 

Dune: Part Two” 1 Mart’ta Warner Bros. tarafından sinemalarda gösterime giriyor.