ZAMANDA YOLCULUK: THE SHINING’E POSTER OLMAK İÇİN YARIŞANLAR

ZAMANDA YOLCULUK: THE SHINING’E POSTER OLMAK İÇİN YARIŞANLAR


Stanley Kubrick Posterini Seçiyor


Sinema dünyasının şahsına münhasır yönetmeni Stanley Kubrick aramızdan ayrılalı tam 15 yıl oldu. Ama her biri birbirinden efsanevi filmleri sağ olsun, ismi sonsuza kadar yaşamaya devam edecek. Canımız süt isteyince A Clockwork Orange'a, "Askerde mantık olmaz" lafını duyunca Full Metal Jacket'a, Uludağ'da korku ve dehşet aradığımızda The Shining'e sarılmaya devam edeceğiz. Görme şansına erişemediğimiz Napolyon projesi ise içimizde bir ukte olarak kalmaya devam edecek.

 

 

 

Biz şimdilik bir zaman makinesi bulalım ve 1980 tarihli The Shining'i tekrar ziyaret edelim. En az filmin kendisi kadar kült olan Saul Bass tasarımlı afişiyle de akıllarda yer etmeyi başardı The Shining. Peki bu afişin yaratım süreci nasıldı? Kubrick önüne gelen ilk afiş tasarımını onayladı mı? Tabii ki hayır. Kubrick gibi her şeyin en ince detayına kadar düşünen birinden de başka türlüsü beklenemezdi zaten. The Shining'in poster tasarım sürecini gösteren görseller de bunun en büyük kanıtı.

 

 

 

Üstünde bizzat Kubrick'in kendisi tarafından yazılmış notlar bulunan The Shining poster taslakları karşınızda. Saul Bass'in elinden çıkma taslaklarda Kubrick'in ne kadar takıntılı biri olduğunu bir kez daha görebilmek mümkün.