SEKİZ ASIRLIK YARIŞMA: SUDAN KOYUN GEÇİRME

SEKİZ ASIRLIK YARIŞMA: SUDAN KOYUN GEÇİRME


Enteresan Geleneksel Yarişmalar Yurdumuzdan Sorulur


Ülke olarak gelenek ve göreneklerine önem vermemizle övünürüz. Şimdi size bir bayram gezmesi, bir büyüklerinin elini öpme kadar eski bir geleneğimizle tanıştırıyoruz. Tanıştırıyoruz dedik çünkü; biz de kendisiyle yeni tanıştık. Denizli’de her yıl yapılan “Sudan Koyun Geçirme” adlı koyunu suya atlamaya ikna etme konseptli yarışma tam tamına sekiz asırdır yapılmaktaymış.  

 

 

Sekiz asır önce bir çobanın, ağanın kızına aşık olması ardından da ağanın kızını ancak çoban koyunları sudan geçirirse vereceğini söylemesi ile ilgili hikayeden yola çıkarak yapılan yarışlar, toprak alandan suya atlamak üzerine kurulu0.

Çobanlarının arkasından suya atlayıp sekerek Menderes Nehri’ni geçmeye çalışan koyunlardan karşı kıyıya geçen ise kazanıyor. Böylelikle de; 50 çobanın sürüleriyle katıldığı yarışmada koyunların sahiplerine sadakatleri ölçülüyor.

 

 

Yarışmanın yapıldığı bölgenin belediye başkanı olan Fethi Akcan’ın “İspanya’daki boğa güreşlerine rakip olacağız!” açıklamasını yaptığı yarışmaya “Hay senin aldığın örneğe, hayvanları rahat bırakın…” diyerek bol şans dilemiyoruz. Daha fazlası için yarışmanın yapıldığı Aşağıseyit Köyü’nün Facebook sayfasını ziyaret etmenizi öneririz.