YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN FOTOĞRAF ALIŞKANLIKLARI

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN FOTOĞRAF ALIŞKANLIKLARI


Kimi o şekil çekiyor, kimi bu şekil


Yıllar yılı turistlerin kendi sınırlarını aşmayarak ziyaret ettikleri bölgelerdeki ezbere alınmış binaları/tarihi eserleri gezdiğini gördük. Yeri geldiğinde kendimiz de bu gruba dahil olup gittiğimiz yabancı ülkedeki en klişe bölgelerde fotoğraf makinemize davranıp en klişe pozları çektik. Yerel halk sınıfına girdiğimizde ise “Hep aynı yerlerin fotoğrafını çekmekten sıkılmıyorlar mı?” sorusunu sorduk. Bu sorunun bizzat muhatabı olduğumuz zamanlar da yaşadık. Yerli ve yabancı tursitin algı farkını algılayabildiğimiz anlarda bu konu hakkında düşünmeyi bıraktık.

San Francisco

Paris

Harita uzmanı Eric Fischer’ın çalışması yukarıdaki paragrafta bahsettiklerimiz adına feci yararlı bir çalışma. Dünya üzerindeki en çok fotoğraf çekilen şehirlerde etiketlenmiş paylaşımları inceleyen Fischer, yerli ve yabancı turistleri birbirinden ayırarak oldukça detaylı ve başarılı bir çalışmaya imza atmış.

Şikago

Londra

Haritalarda da göreceğiniz üzere yerli ve yabancı turistin fotoğraf alışkanlıkları ziyadesiyle farklı. Mavi ile belirtilmiş yerli tursitler şehirlere homojen olarak dağılırken, kırmızı ile etiketli yabancı turistler çekingenliklerini kıramıyor ve merkezde vakit geçirmeyi tercih ediyorlar.

New York

Berlin

Bu güzelim çalışmanın tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.