cuma bereketi: mount kimbie, foo fighters, lindstrøm, michael kiwanuka, st. vincent…

cuma bereketi: mount kimbie, foo fighters, lindstrøm, michael kiwanuka, st. vincent…



Haftanın bizler adına en sevdiğimiz gününe geldik. Son iş günü olmasının yarattığı hoşluğun dışında müzik ve sinema dünyasının yazısız kuralı olan “Her şey cuma günü yayınlanır!”ın meyvelerini göreceğimiz cuma gününde bu hafta ki misafirlerimiz arasında Mount Kimbie, Foo Fighters, Lindstrøm, Michael Kiwanuka, St. Vincent ve Nina Kraviz yer alıyor.

E başlayalım o zaman…

2017’de bol konuklu Love What Survives’ı, bir sonraki yıl da DJ Kicks için toplama bir albüm yayınlayan medeniyetin ve müziğin beşiği İngiltere’nin inci gibi gruplarından Mount Kimbie, 2019 yılı içerisinde kaydettiği ilk tekliyi paylaştı. Bir elektronik bir gitarlı şarkı yayınlama rutinini bozmayan Mount Kimbie, Fransız müzisyen Andrea Balency’nin vokallerini üstlendiği You Look Certain (I’m Not So Sure)’da polifonik cep telefonu melodisi tadında klavyelerin üstüne shoegaze gitarlarla yine kendilerinden beklendiği gibi güzel bi iş ortaya çıkarmış.

İskandinavya’nın eksilerde seyreden soğuk havasından sıyrılıp disco sıcaklığında muhafaza edilmesi gereken vizyoner mi vizyoner DJ/prodüktör Hans-Peter Lindstrøm aka Lindstrøm, On A Clear Day I Can See You Forever isimli EP’si ile “Şu disco’yu bir tutun hele” diyerek ambient sularına doğru yelken açıyor. Synthesizer’a doyduğumuz 4 şarkılık, 37 dakikalık EP ile Lindstrøm, kuzey ışıklarını evimize kadar getiriyor. İnanmayan taksın kulakılığını dinlesin kardeşim…

Son yılların en gözde isimlerinden biri olan Michael Kiwanuka, 2016’da yayınladığı Love & Hate’in ekmeğini yaklaşık iki sene boyunca yedikten sonra yavaş yavaş yeni kayıtlarını ortamlara salmaya başladı. Bu yıl içinde yayınladığı 5. tekli olan Hero’da Kiwanuka; Please don’t shoot me down / I love you like a brother / It’s on the news again / I guess they killed another nakaratıyla Nazım Hikmet, Ahmet Oktay, Attila İlhan gibi “Toplumcu Gerçekçi” şairlerimize selam çakıyor.

Geçtiğimiz günlerde Foo Fighters’ın yeni bir albüm üstünde çalışmaya başladığını açıklayan Dave Grohl ve arkadaşları, rastgele rakamlarla isimlendirdiği EP’lerine bir yenisini ekledi. Haziranda çıkardıkları TC Kimlik Numarası’ndan hallice 00950025 isimli EP ile başlayan bu furyanın son meyvesi 01070725’i bugün sürpriz şekilde yayınlayan grup, en son 2017 yılında çıkardığı ‘Concete and Gold’ albümünden sonra çoğu canlı performanslardan oluşan EP’lerle yola devam etmişti.

 

Geldik günün ateş kat sayısı en yüksek ikilisine. 2017 yılında MASSEDUCATION isimli albümü yayınlayan, bir sonraki sene de albümün sadece piyanolu versiyonunu paylaşan St. Vincent’ın bu albümlerde yer alan New York isimli şarkısına Nina Kraviz’den bir remix geldi. Elektronik müzik aleminin en ilgi gören isimlerinden biri olan Kraviz’in vokalleriyle eşlik ettiği mix, Kraviz’in yüksek bpm’li setlerine aşina olanlar için biraz yavaş kaçabilir. Ama ikilinin bu iş birliğine bir şans vermekte fayda var.