dune’un dev kum solucanlarını yaratmak hiç de kolay olmamış

dune’un dev kum solucanlarını yaratmak hiç de kolay olmamış


arrakis’in asıl sahipleri


Dune evreninde hayli önemli bir yere sahip olan Kum Solucanları’nın ne derece devasa boyutlara sahip olduklarını filmde gördük. Solucanların yaratım süreci içinse neredeyse Kum Solucanları kadar devasa bir emek verilmiş.

Bu seneki Oscar’larda En İyi Film ve En İyi Görsel Efekt kategorileri de dahil toplamda 10 adaylık elde eden Dune’un yapım aşamasını aktaran bir video yayınlandı. İzledikten sonra size Dune’un En İyi Görsel Efekt ödülünü sonuna kadar hakkettiğini düşündürecek videoda Kum Solucanları’nın yaratım süreci aktarılıyor.

Ürettikleri larvalar sonucu tüketen kişiye uzun yaşam ve mistik yetiler kazandıran melanj isimli bağımlılık yapan baharatlara sebep olan Kum Solucanları, Arrakis gezegeninin hatta belki de Dune evreninin en korkunç yaratığı olarak biliniyor. En küçüğü 400 metre, en büyüğü 2500 metre uzunluğunda olan bu yaratıklar devasa boyutlarının yanı sıra Fremenler’in kılıç yapmak için kullandığı sayısız dişe de sahipler.

Böylesine detaylara sahip olan Kum Solucanları’nın filme aktarılması Dune’un görsel efekt ekibi için pek de kolay olmamış haliyle. Filmin görsel efekt prodüktörlerinden Brice Parker’ın anlattığına göre Kum Solucanları’nın dişleri, dış kabukları ve ağızları gibi her bir detayı tek tek tasarlanmış. Kendilerine has “gümleme” sesi içinse çöl ortamında özel kayıtlar alınmış.

Filmin yönetmeni Denis Villeneuve’ün de röportajına yer verilen, Kum Solucanları’nın yaratım sürecinin aktarıldığı videoya göz atmak isterseniz aşağı alabiliriz.