kurt cobain’in son günleri opera oluyor

kurt cobain’in son günleri opera oluyor


last days


Geçtiğimiz Salı günü Nirvana solisti Kurt Cobain’in aramızdan ayrılışının 28. yıldönümüydü. Etkin olduğu günlerin üzerinden yıllar geçse de kendisi popüler kültürde yer etmeye devam ediyor. Sanatçının daha önce birçok kere beyaz perdeye uyarlanan hayatı, şimdi de opera sahnesine taşınıyor.

The Guardian’ın haberine göre Londra’nın Royal Opera House tiyatrosu, Cobain’in son günlerini operaya uyarlayacak. Uyarlamanın kaynağı ise Gus Van Sant’ın 2005 yapımı uzun metrajı Last Days olacak. Michael Pitt’i başrolünde izlediğimiz Last Days filminde Blake isimli bir müzisyenin intihar etmeden önceki son günleri anlatılıyor. Fakat filmin aslında üstü kapalı bir şekilde Cobain’in son günlerini temsil ettiğini biliyoruz. Aynı isimli opera oyunu ise bunu üstü kapalı bir şekilde değil, direkt olarak anlatacak.

Uyarlamanın başında duracak isim Royal Opera House’un genç bestecilerinden Oliver Leith olacak. Kendisinin de büyük bir Nirvana hayranı olduğunu belirten 32 yaşındaki besteci, oyunun bütün müziklerini bizzat besteleyecek. Leith, uyarlama hakkında şu sözleri söylemiş: “Cobain’in öyküsü tam da operaların başa çıkabileceği arketipik bir hikayeye sahip.”

Anna Morrisey ve Matt Copson direktörlüğünde hazırlanan Last Days, Ekim ayında Royal Opera House’un Linbury Theatre sahnesinde sergilenecek.