abaküsten ilham alan synthesizer’ı dinlemelere doyamıyoruz

abaküsten ilham alan synthesizer’ı dinlemelere doyamıyoruz


abacusynth


Müzik ve yaratıcılığın kesiştiği şahane projelere enteresan olduğu kadar hayli ilgi çekici de olan bir enstrüman ile bugün bir yenisi daha eklendi. Abaküsten ilham alan synthesizer ile tanışın: Abacusynth.

Elias Jarzombek isimli tasarım öğrencisi tarafından icat edilen Abacusynth, ilkokulda matematiğin temellerini öğrenmemize yardımcı olan abaküs ile neredeyse tamamen aynı mantıkla çalışıyor. Synthesizer dünyasına yeni giriş yapanlar için öğretici bir alet niteliği de taşıyan enstrümanda synth seslerinin oluşumunu görsel olarak görebiliyorsunuz. Dört çubuk ve çubuklara takılan dört boncuk ile osilator ses dalgalarını, titreşimleri, filter’ları ve LFO’ları dilediğiniz gibi kontrol edip istediğiniz sesi yaratabiliyorsunuz. Boncukları çubukların üzerinde gezdirmeniz veya döndürmeniz ya da ikisini birden yapmanız bu sesleri yaratmak için yeterli.

Abacusynth’in fiziksel haline ulaşmak çok zor tabii ancak kullanımını merak ediyorsanız enstrümanın web sayfası üzerinden çalınabilir hali burada. Ableton Live kullanıcısıysanız hemen şuradan Abacusynth’in plugin’ine de ulaşabilirsiniz. Jarzombek’in enstrümanı kullanarak kaydettiği bestelerini ise aşağı bıraktık.