bebe rexha’nın kafasına uçan telefon ve hayran olmanın silikleşen sınırları

bebe rexha’nın kafasına uçan telefon ve hayran olmanın silikleşen sınırları


hayranlar fazla mı ileri gidiyor?


G-Eazy, Eminem ve Rihanna ile ortaklıklarıyla bildiğimiz söz yazarı süper fişek pop şarkıcısı Bleta “Bebe” Rexha, geçtiğimiz günlerde tabiri caizse headshot yedi. Aşağı Manhattan’daki konseri sırasında uzak mesafeden kafasına atılan telefonla yere yığıldı. ABC News’dan alınan bilgilere göre kafasına 3 dikiş atılacak kadar isabet ettiren şahıs, 27 yaşındaki Nicolas Malvagna. Malvagna, polis tarafından gözaltında tutuluyor ve mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Olay; akıllara Phoebe Bridgers’ın zamanında WSJ’a verdiği bir demeci getirdi: “Sevdiğiniz bir hayrandansa, nefret ettiğiniz bir hayranla karşılaşma olasılığınız yüksek. Gizliliğinizi ihlal eden biriyle karşılaşma olasılığınız çok daha yüksek.” Belli sebeplerden dolayı, ünlüler hayranlarının kendilerinden nefret ettiklerini nadiren söylerler. Fakat korkutucu gerçek zamanla gün yüzüne çıkıyor: Fanlar yeni çağla birlikte hadsizleşip fazla mı ileri gidiyor?

Bu yeni bir fenomen değil, ancak bugün hayranlar en sevdikleri ünlülerin nasıl yaşadıklarını dikte etme konusunda giderek cesaretleniyorlar: Yalnızca birkaç hafta önce, Jenna Ortega‘nın sigara içtiği için Twitter ahalisi tarafından azarlandığını gördük. Peki istatistiğe bir etkisi var mı, yoksa sadece bu toksik insanlar giderek daha görünür hale mi geliyor?

Ünlülerin de yangına kürekle gitmek gibi bir durumu var. Daha fazla para ve menajer akıl oyunlarıyla fanlarını öyle olmamasına rağmen aileleri gibi gördüğünü söyledikleri demeçler vermeleri, yalnızlaşan toplumun manyakları arasında kabul görüyor. Giderek hayatlarında daha fazla söz sahibi hale getiriyor.

Konunun kuşakla da ilgisi yok. The Beatles üyeleri hayranlarından doğru kişiyle birlikte olmalarını telkin eden nefret mektupları alıyormuş. Fandom büyüdükçe, kurallar esnedi ve zamanla görünmez hale geldi. Sınırlar kayboldu. Çünkü, aşırıya kaçan tepkiler etkileşim yapıyor. Celebrity kültürü uzmanı Dr. Gareth Longstaff, “Tiktok veya Instagram akışınızda, insanların daha savunmasız göründüğü bir mercekle bir ünlüyü görmenin çekici ama aynı zamanda oldukça bağımlılık yapan bir yanı var” diyor.

Bu insanlar evlerinde akışlarını yukarı kaydıra kaydıra özeline şahit olduğu ünlüyü dışarıda görünce ona her şeyi yapmayı hak gibi hissediyor. Belki de bu nadir kesişim anlarında ekonomik sebeplerden dolayı yaşayamadıkları hayatın acısını çıkarmak istiyorlar, kafalarına telefon fırlatarak; Aşk-nefret ilişkisi diye buna denir…