yapay zekanın gizli istilası

yapay zekanın gizli istilası


marvel dizisi secret invasion jeneriği tepki topladı


Disney Plus x MCU yapımı Secret Invasion’ın yapay zekaya yaptırılan giriş jeneriği tepki topluyor. Tepkinin sebebi ise Marvel’ın sanatçıya verdiği değer ve genel olarak AI üzerinden gösteriliyor. 

Ne kadar ilgilisiniz bilmeden özet geçelim: Avengers Endgame ile geniş perdeden akıtılan hikaye son buldu ve Marvel, Disney Plus’ın açılmasıyla dizilere abandı. 2019’un sonunda açılan platforma Disney’in onlarca mini dizi talebine yetişebilmek için kısa süre içerisinde 9 Marvel dizisi hazırlandı. Dizi sayısı arttıkça niteliği azaldı. MCU, antipatik ve ömrünü tamamlamış bir algıya hizmet etmeye başladı. 

Marvel Studios normal zamanda sene başı maksimum 3 film çıkaran bir şirket. Bunların çoğu ana hikayeye hizmet etmeyen, yan karakter tanıtan kendi içerisinde dizilerdi. Kısa bir süre önce Kevin Feige, üretim sıklığı politikasını değiştirip daha nadiren dizi çıkaracaklarını söyledi. Film tarafında hype’ını -eskisi kadar olmasa da- sürdüren MCU tarafından sakinlik kararından sonra çıkan ilk dizi Nick Fury’li “Secret Invasion“. Dizi; Skrull adı verilen, insan kılığına bürünebilen uzaylıları konu alıyor. 21 Haziran itibariyle ilk bölümü yayınlandı ve giriş jeneriğinde AI eseri çizimlerin kullanılması tepkiye yol açtı. 

Dizide Skrull ırkının amacı dünyayı şekil değiştirerek istila etmek. Orijinal cilt rengi yeşil olan bu uzaylıların istilasını simgelemek için Skrull kubizmi gibi bir mantıkla AI kullanılmış olabilir. AI görsel detaylarını oluşturmada hala yeterince iyi değil. Fakat bu durum detaylı ve uzun prompt girerek veya ufak oynamalarla düzeltilebiliyor. İnsanlar bu hareketin devrimsel gözükmesi gibi bir bahane ile kolaya kaçıldığından yakınıyor.

Mevzu başka bir perspektiften de eleştiriliyor. Yazın başlangıcından beri Amerika’da senaristler uzun bir grevdeler. Sebepleri arasında yeni medyumlar üzerinde haklarını alamadıkları, Yapay zekanın haksız rekabet ortamı oluşturması ve işlerini ellerinden alması gibi çekinceleri bulunuyor. Önümüzdeki senelerde üzerinde duracağımız mevzu daha tartışılacak gibi duruyor. Temennimiz; hattatlar işsiz kalmasın diye 200 sene matbaa teknolojisinin geç gelmesi gibi bir durumun yaşanmaması. Yapay zeka teknolojisini tümden reddetmek yerine insan ile işbirliği üzerine daha çok kafa yorulması gerekiyor.