hollywood’daki greve rağmen yakın zamanda bizimle buluşacak filmlerin listesi

hollywood’daki greve rağmen yakın zamanda bizimle buluşacak filmlerin listesi


hiç yoktan iyidir


Sinema sektörüne ilgi duyan ya da Playtuşu‘nu takip eden herkesin bildiği gibi SAG-AFTRA, yani özellikle milyon dolar kazanmayan oyuncular, süresiz grevde. Bu durum, aylardır süren sinema ve dizi yazarlarının grevi WGA greviyle birleştiğinde, Ridley Scott’ın “Gladyatör” devam filminden canlı aksiyon “Lilo & Stitch” filmine kadar SAG sendikasının oyuncularının yer aldığı tüm film ve TV yapımlarının iş anlaşmazlığı sona erene kadar durduğu anlamına geliyor.

Yani neredeyse tüm prodüksiyonlar. Oldukça katı bir tutum sergileyen WGA grevinin aksine, bazı sendika oyuncularının – yapımlarının sendikadan izin alması koşuluyla – çalışmalarına hala izin veriliyor. SAG-AFTRA 18 Temmuz‘dan bu yana belirli bağımsız filmlere “geçici anlaşmalar” sağlıyor; bu anlaşmalar filmlerin ve filmlerde SAG tarafından temsil edilen oyuncuların iş durdurma süresince üretime devam etmelerine olanak tanıyor. Anlaşma için temel şart, filmin gerçekten bağımsız olması, sendikanın aylardır savaştığı 350‘den fazla Amerikan ve film yapım şirketini temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile hiçbir bağı olmaması.

Yüzlerce film geçici anlaşmalar için başvuruda bulundu ancak ilk onaylandıklarında sadece 39 filmin çalışmaya devam etmesine izin verildi. Mesela 2 tane a24 filmini etkileyen bir durum yok çünkü bağımsız sinemacılara destek veren biricik stüdyomuzun sendikanın cebelleştiği birlikle bir alakası yok. Grevi sürdüren sendikanın kendi web sitesinde, AMPTP adlı örgütle alakanız yoksa grevinizi sonlandırmak için başvurabilirsiniz yazıyor. Bir feragatname alındıktan sonra, sanatçılar grev kararını ihlal etmeden feragatname verilen yapımlarda rol almakta serbest. Feragatname olmadan bir prodüksiyonda çalışmaya devam etmeyi seçmek, lonca tarafından para cezasına çarptırılmakla sonuçlanabilir. Sonsuza kadar oyunbozanlıktan dolayı dışlanabilirler. Geçici anlaşmalar ilk duyurulduğunda bazı tartışmalara neden olmuş, Sarah Silverman gibi isimler uygulamayı greve aykırı olarak nitelendirmişti. İşte mevcut grev sırasında (şu ana kadar) prodüksiyona devam etmek için SAG-AFTRA’dan feragat izni alan bazı büyük filmlerin listesi:

  • Clerks’ten bildiğimiz Kevin Smith ve onun Clerks 3 sonrası çıkacak “The 4:30 Movie” adlı filmi.

 

  • Filmin başrollerinde Elizabeth Olsen ve Alicia Vikander’in yer aldığı “The Assessment“, yazar/yönetmen Fleur Fortuné’den, hangi çiftlerin çocuk sahibi olacağına devletin karar verdiği bir geleceği konu alan bir bilimkurgu draması.

 

NEW YORK, NEW YORK - MAY 01: Jenna Ortega attends The 2023 Met Gala Celebrating "Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty" at The Metropolitan Museum of Art on May 01, 2023 in New York City. (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue )

  • Grev sırasında prodüksiyona devam etmek için feragat edilen A24 projelerinden biri olan “Death of a Unicorn“un yönetmenliğini Alex Scharfman üstleniyor. Jenna Ortega ve Paul Rudd filmde arabalarıyla bir tek boynuzlu ata çarpan ve onu bir eczacı CEO’sunun vahşi doğadaki inziva yerine getiren iki kişiyi canlandırıyor.

 

  • “Hannibal”ın yaratıcısı Bryan Fuller, yatağının altındaki canavarı öldürmek için komşusunun yardımına başvuran 8 yaşındaki bir kız çocuğunu konu alan ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi için ilham perisi Mads Mikkelsen ile “Dust Bunny” filminde yeniden bir araya geliyor. Filmin yapımcılığını Entertainment One ve Thunder Road üstleniyor.

 

Ferrari

  • Michael Mann’ın yarış arabası patronu Enzo Ferrari’nin Ferrari adlı biyografik filmi, yaklaşan Venedik Film Festivali’nde gösterilmek üzere geçici bir basın anlaşması aldı. Adam Driver Enzo Ferrari’yi, Penelope Cruz ise eşi Laura’yı canlandırıyor.

 

  • Bir A24 yapımı olan “Mother Mary“nin yönetmenliğini “A Ghost Story” ve “The Green Knight”ın yönetmeni David Lowery üstleniyor. Anne Hathaway “epik pop melodramında” Michaela Coel’in canlandırdığı bir moda tasarımcısıyla ilişki kuran hayali bir müzik yıldızını canlandırıyor. Jack Antonoff ve Charli XCX filme orijinal şarkılarıyla katkıda bulundular.

 

  • M. Night Shyamalan’ın kızı Ishana Night Shyamalan, New Line’ın 7 Haziran 2024’te gösterime girecek filmi “The Watchers” ile ilk yönetmenlik denemesini yapıyor. Dakota Fanning filmde İrlanda ormanlarında mahsur kalan ve geceleri yaratıklar tarafından takip edilen üç yabancıyla birlikte kapana kısılan bir sanatçıyı canlandırıyor.

 

WITCHBOARD, J.P. Luebsen, 1987

  • Ouija tahtası seansı sırasında kötü bir ruhu serbest bırakan bir üniversite öğrencisini konu alan 1986 yapımı aynı adlı korku filminin yeniden çevrimi olan “Witchboard“un yönetmenliğini Chuck Russell, başrolünü ise Jamie Campbell Bower üstleniyor.

 

  • Variety’nin haberine göre, Sean Bean, Miranda Richardson ve John Malkovich, Romanyalı orkestra şefi Sergiu Celibidache’nin biyografisi olan “The Yellow Tie“ın oyuncu kadrosuna liderlik edecek. Filmin yönetmenliğini Celibidache’nin oğlu Serge Ioan Celebidachi üstleniyor.

 

  • She Came to Me” 29 Eylül’de gösterime giriyor ve Peter Dinklage, tek gecelik bir ilişkinin ardından tutkusunu yeniden keşfeden bir besteciyi canlandırıyor. Rebecca Miller’ın yönettiği filmde Anne Hathaway ve Marisa Tomei de rol alıyor.

 

  • Black Bear Pictures tarafından finanse edilen bu bağımsız yapımın başrolünde Matthew McConaughey yer alıyor. Oklahoma kırsalında geçen bir gerilim filmi olan “The Rivals of Amziah King“, “The Vast of Night “ın yönetmeni Andrew Patterson’ın ikinci uzun metrajlı filmi ve uluslararası gösterimi Mayıs ayında Cannes’da başladı.