villeneuve dune’un sinema evrenini genişletmek istiyor: dune messiah

villeneuve dune’un sinema evrenini genişletmek istiyor: dune messiah


kısmet


Dune’un devam filminin SAG-AFTRA eylemleri dolayısıyla ertelenmesinin ardından serinin akıbeti sorgulanmaya başladı. Dune, Star Wars’a bile ilham olmuş ve kendi kitlesine sahip en ünlü bilim kurgu romanlarından biri. Denis Villeneuve’e emanet edilen seri için hayranların bile içi rahattı. Ancak Dune’un lore’una hakim insanlar, ilk filmin oldukça eksik olduğunu, kitabın tamamına oranladığımızda ancak çeyreği ettiğini aktardı. Film bütünüyle bir hikayenin girişini aktarsa da güzel çekilmişti ve kitabın en kilit noktalarını sinema perdesine yansıtmıştı. Genel kanı; filmin iyi olduğu fakat her şeyin Dune 2’ye kaldığı, bu yüzden net bir yargı konmaması gerektiğiydi. Hikayenin kritik kısmı başlar gibi olduğunda ilk film sona eriyordu. Biz devam filminden fotoğraflarla Dune hasretimizi söndürmeye çalışırken geçtiğimiz günlerde kahreden haber geldi. Hatrı sayılır bir süreliğine devam filmi ertelenmişti. 

Her ne kadar Dune: Bölüm İki’nin (2024’te vizyona girmesi planlanıyor) Frank Herbert‘in ikonik bilim kurgu romanının hikayesini tamamlaması beklense de, baş karakter Paul Atreides’in hikayesinin tamamı bu değil. Villeneuve tam bir Dune hayranı ve hikayeyi genişletmek istiyor. Bütün bu bilgiler ışığında üçüncü bir Dune filmi beklentisine giriyoruz. Kitap serisine göz attığımızda Dune‘un ilk romanının ilk iki Dune filmiyle tamamlanacağını, hikayenin devamının ise Dune: Messiah romanı üzerinden başka bir yöne doğru genişleyerek devam ettiğini görüyoruz. Yönetmen Villeneuve, Empire dergisine hedefinin üç film olduğunu, yapımcının ise sadece 2. bir filme garanti verdiğinden bahsetti. Dune bile gişe başarısı beklerken sinemacılığın ana akımda bile büyük yaralar aldığından ya da bir şeylerin ters gittiğini anlamak mümkün. Villeneuve; “Eğer bir üçleme yapmayı başarırsam, bu rüya olur,” diyor.

Frank Herbert‘in “Dune” romanlarıyla ilgili basit bir arama yaparsanız, yazarın seride altı ana roman yazdığını fark edersiniz. Bunlar; Dune (1965), Dune Messiah (1969), Children of Dune (1976), God Emperor of Dune (1981), Heretics of Dune (1984), Chapterhouse: Dune (1985).

Yani evrenin yaratıcısı Frank Herbert da Villeneuve ile aynı fikirde. Dune, içinde kaybolacağınız bir okyanus. Yönetmen bu hikayenin bir karakterin etrafında çözümlenerek sona ermesini evreni israf etmek olarak görüyor. Üçüncü bir Dune filmi ve sonrası şimdilik hayalden ibaret. Sinema sektörü aç gözlü yapımcılar yüzünden can çekişirken ne serinin ne yönetmenin ne de hasretini çektiğimiz vizyonun zarar görmemesini diliyoruz. 

Dune: Bölüm İki, 15 Mart 2024’te sinemalarda.