christopher nolan’ın kısalan dikkat süremiz hakkındaki düşünceleri

christopher nolan’ın kısalan dikkat süremiz hakkındaki düşünceleri


oppenheimer sayesinde 3 saat x'e girmedik


Christopher Nolan, uzun metraj filmlerin süresi hakkında düşüncelerini aktardı.

Film sürelerinin dakika olarak uzunluğu TikTok vs. platformlarında her gün yüzlerce kısa video izlemeye bolca vakit ayıran çevreler tarafından her geçen gün daha da tartışılıyor. “Attention span” adını verdiğimiz bilimsel terim, odaklanma aralığımızın giderek kısaldığını açıklayan popüler bir kelime olarak literatüre girdi bile. Odaklanma aralığımız daraldıkça hareketsiz bir şekilde bir şey izlemek zorlaşıyor, telefonu tamamen refleks olarak elimize alıp uygulamaları anlamsızca kaydırmak bir alışkanlık haline geldiği için averaj bir film süresi bile dikkat süresi kısa insanlar için işkenceye dönebiliyor.

Oppenheimer, dikkat süresi problemimizi hızlı kurgusuyla teğet geçen bir film. Her saniye kameraya bomba partikülleri saçıyor ve bunu yaparken film süresinden kısmıyor. Nolan, dikkatimizi derli toplu tutmanın hilesini bulmuş diyebiliriz. Kendisi bu konuda tam olarak şöyle düşünüyor:

Bilmiyorum, 25 yıldır filmlerde çalışıyorum. Ve bunca zamandır gençlerin dikkat sürelerinin kısaldığını duyuyorum. Bunun doğru olduğunu hiç sanmıyorum.

Stüdyo ile ilginç bir konuşma oldu çünkü onlara üç saatlik bir senaryo sundum, 180 sayfalık bir senaryo. Filmin üç saat olması gerektiğini söyledim. Mesela o sırada Amerika’daki en başarılı film, Robert Downey Jr.‘ın Avengers Endgame‘iydi, tam üç saat iki dakika.

Yani sinema tarihine bakarsanız, en başarılı filmlerin aslında oldukça uzun olduğunu görürsünüz. Bence uzunlukla ilgili sorun, eğer bir filmle ilgileniyorsanız ve film sizin için çalışıyorsa ve sizi içine çekiyorsa, üç saatlik film süresi tamamen iyidir. Eğer filmden hoşlanmıyorsanız, üç saatlik bir süre size çok ama çok uzun gelecektir.

Yani evet, sanırım bazı açılardan böylesine büyük bir hikaye anlatmak biraz riskli gibi geliyor ama Oppenheimer‘ın hikayesini anlatmanın başka yolu yoktu. Ve planımız her zaman filmin üç saat olmasıydı.

https://youtu.be/Y9EiLF7l8ug