internet tarihinde geride bıraktıklarımız: vevo’ya ne oldu?

internet tarihinde geride bıraktıklarımız: vevo’ya ne oldu?


her yerdeydi


Dün X’te bir kullanıcının 2000’ler ve 2010’lardan paylaştığı  Youtube kapakları, pek sorulmamış bir soruyu gündeme getirdi. Dönemin pop yıldızları Carly Rae Jepsen, Miley Cyrus, Taylor Swift ve Selena Gomez’in yayınlandığı gibi konuşulmaya başlayan kliplerinin kapaklarının hepsinde “Vevo” ibaresi bulunuyor? Bu Vevo neydi ve nasıl bütün müzik kliplerinin yayıncısı olabilmişti?

 

 

2000’lerde, müzik videoları bir sanatçının markalaşma ve tanıtım stratejisinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Kral TV gibi kanallar kablolu yayınlarda belli köşeleri tutup sürekli klip yayınlarken bunun bir benzerini internetin o yıllardaki dinamiği de çağırıyordu. Müzik tutkunları daha fazla görsel etkileşim istedikçe, VEVO gibi platformlar bu talebi karşılamak için ortaya çıktı. “Video Evolution”ın kısaltması olan VEVO, sanatçılara ve müzik şirketlerine müzik videolarını milyonlarca izleyiciye sergilemeleri için geniş bir küresel platform sağlamayı hedefleyen ilk şirketlerdendi. 

VEVO, 2009 yılında büyük plak şirketleri Universal Music Group, Sony Music Entertainment ve Abu Dhabi Media‘nın ortak çalışmasıyla doğdu. Bu şirketlerle anlaşma sağlamış sanatçıların eserleri VEVO çatısı üzerinden yayınlandı. Platform, video paylaşım sitelerindeki izinsiz müzik içeriğinin yaygın varlığıyla mücadele ederek müzik videoları için resmi bir çıkış noktası sağlamak amacıyla oluşturuldu. En büyük video paylaşım platformu olan YouTube ile ortaklık kuran VEVO, müzik endüstrisindeki en büyük isimlerden bazılarının içeriklerini etkili bir şekilde düzenleyerek yüksek kaliteli, resmi müzik videoları için gidilecek yer haline geldi.

Vevo.com web sitesi başlangıçta bir müzik video akışı platformuydu. Eşlik eden mobil uygulamasıyla birlikte, ilk başta hem izleyiciler hem de reklam verenler açısından başarılı oldu. Google ile yapılan bir ortaklık ve kâr paylaşımı anlaşması, Vevo’nun videolarının YouTube’da da yayınlanması anlamına geliyordu. Ancak YouTube ve Vevo güç ve kontrol için çekişti. 2018’de Vevo beyaz bayrak salladı ve YouTube’un devasa erişimini kabul etti. İleriye dönük olarak, yayın hizmetini ve uygulamalarını kapatacağını ve Youtube’un tek yayıncı olmasını kabul etti. 

Vevo, sanatçıların ve plak şirketlerinin müzik videolarını geniş bir kitleye tanıtmaları için bir kanal görevi görüyordu. Bu işbirliği yalnızca tanınmış sanatçılara fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yükselen yeteneklerin de görünürlük kazanmasını ve özel bir hayran kitlesi oluşturmasını sağlıyordu. Vevo artık sadece eski müzik kapaklarının sol alt köşesindeki bir etiketten ibaret. Sanatçı sayfaları bireyselleşip Vevo kanallarıyla birleşti. Şirket artık eski gücünde olmasa da kendi sitesinde halen müzik hakkında üretmeye ve işbirliklerinde bulunmaya devam ediyor. İnternet tarihinde geride bıraktığımız onca olgudan biri…