spike lee oppenheimer’ın eksiğini gördü

spike lee oppenheimer’ın eksiğini gördü


3 dakika daha eklemek istermiş


Hollywood’un politik sinemacılarından Spike Lee, siyasete olduğu kadar başkalarının sanatını eleştirmeye de istekli bir sinemacı olmuştur. Christopher Nolan olduğunuzda ve 2023’ün en büyük filmlerinden birini yayınladığınızda, herkesin bir fikri olmasını bekleyebilirsiniz. Dolayısıyla, açık sözlü Lee’nin Oppenheimer eleştirilerine de kulak verebilmelisiniz. 

 

Spike Lee, Washington Post‘a verdiği yeni bir röportajda Christopher Nolan’ın son derece popüler filmi “Oppenheimer” hakkında konuştu. 

 

“‘Oppenheimer ile Chris Nolan, biliyorsunuz, muazzam bir film yapımcısı. Harika bir film. Fakat sınıfımda Dunkirk’i izletirim. Oppenheimer ne kadar sürdü? Eğer üç saatse, Japon halkına ne olduğu hakkında birkaç dakika daha eklemek isterdim. İnsanlar buharlaştı. Yıllar sonra bile insanlar radyoaktif geziyor. Nolan’ın bombanın etkilerini gösterecek gücü de var, endüstriye söz geçirebiliyor. Filmin sonunda Japonya’ya o iki nükleer bombayı atarak ne yaptığını göstermesini çok isterdim.”

 

Spike Lee’nin Nolan’a laf sokmak için burada olduğunu düşünmeyin. Lee, herkesin sanat hakkında kendi fikirlerini söyleme hakkına sahip olduğunun farkında ve Nolan’ın da kendi eserlerine yönelik bazı eleştirileri olabileceğini biliyor. Bu konu hali hazırda Oppenheimer’ın eksiği olarak konuşuluyordu. Nolan’ın filmiyle ilgili en yaygın eleştirilerden biri, filmde yaratılan bombanın yıkıcı etkilerinin tartışılmamasıdır. 

 

Fakat anlatılan olayın politik veya gerçekçi yükünü sırtlanmak tamamen yönetmenin iradesine kalmıştır. Nolan’ın Japonya’ya verilen zararı uzun uzadıya anlatmaması onu daha az duyarlı birisine dönüştürmez. Sonuç olarak bu bir bomba filmi değil, bombacı filmi. Nolan muhtemelen Lee’nin işaret ettiği konuları tartışmak için filme daha fazla şey ekleme ihtiyacı hissetmemiştir. Ancak bu Lee’nin görüşünün geçersiz olduğu anlamına gelmiyor.