uzun martin scorsese filmlerini bölümler halinde izlemek

uzun martin scorsese filmlerini bölümler halinde izlemek


scorsese bu işe ne diyor?


Bu yıl, film süreleri hakkında epeyce konuşulduğunu gördük. Bu yılın başlarında Christopher Nolan‘ın Oppenheimer’ının üç saatlik uzunluğu, üç buçuk saatlik NBC filmleri derken film süresi de filme gitmeden önce etkilendiğimiz faktörler haline geldi. En azından sorgulanmaya başlandı. Oppenheimer da, Kuru Otlar Üstüne de hızlı kurgusuyla süresinin farkına (lavabo ihtiyacımız gelmediği sürece) varmadığımız filmler oldu. Martin Scorsese‘nin pek yakında vizyona girecek yeni filmi Killers of the Flower Moon, üç buçuk saatlik seyir süresiyle yeni bir meydan okumaya hazırlanıyor. Eskiden sinema severler film süresini önemsemez; sinema gösterişçileri ise zaten sadece popüler filmleri izlediklerinden, popüler filmler de kısa olduğundan bu çıkmaza girmezlerdi. Killers of the Flower Moon, bu çatışmayı yaratan son filmlerden. Martin Scorsese’den bahsetmek ve ortamlarda dönen sinema muhabbetinden ayrı kalmak istemeyen kitle gerçekten oturup üç saat film izleyecek mi?

Geçtiğimiz günlerde Scorsese’yi sinirlendirecek bir görsel yayıldı. Bir X kullanıcısının, başka bir uzun filmi The Irishman’i 4’e bölüp dizi gibi izleme rehberi oluşturması sosyal medyada meme’e dönüştü. 

 

 

Martin Scorsese, yakında gösterime girecek Killers of the Flower Moon’un uzun süresi hakkında konuştu. Film yapımcısı, insanların saatlerce televizyon seyretmekten memnuniyet duyduklarına dikkat çekti. Dolayısıyla filmler de aynı saygıyı hak etmelidir, dedi. 

 

“Gişe rekorları kıran bir film yapmak niyetinde miyiz? Hayır, büyük ekranda izlenmesi gereken bir film yapıyoruz. Yaptığım diğer filmler? Belki de değil. Bazen filmin gücü de önemlidir, eğer daha küçük bir ekranda iyi gözüküyorsa, bu ilginçtir. Killers… küçük ekranda da akışına kapılma gücüne sahip ama kendinizi gerçekten kaptırmak için zaman ayırmalısınız. İnsanlar üç saat olduğunu söylüyor, hadi ama, televizyonun karşısına oturup beş saat boyunca da bir şey izleyebilirsiniz.”

 

Usta yönetmen uzun süredir insanların değişen sinema izleme alışkanlıklarını kaşımaya devam ediyor. Sinemayı sinema yapan etmenleri muhafaza etmek ve büyüsünü kaçırmak istemiyor. 80 yaşındaki yönetmenin uğruna karşısına Z kuşağını aldığı yedinci sanat aşkı ise başka bir filmin konusu.