fallout dizisi kanona bağlı kalacak, kanon neydi ki?

fallout dizisi kanona bağlı kalacak, kanon neydi ki?


umutlandırıp, utandırmayın...


Amazon’un yaptığı ve şu sıra en heyecanlandığımız iş, tabii ki Fallout dizisi! Oyunun yapımcısı Bethesda, dizide geçen hikayenin tamamen kanon olduğunu doğruladı. Bethesda direktörü Todd Howard‘a göre Fallout TV dizisinde olan her şey tamamen kanonik. 

 

“Canon” kavramı literatürde ne anlama gelmektedir?

 

Filmlerde, televizyonda (ayrıca çizgi romanlar ve video oyunlarında) “kanon” terimi, medya yaratıcıları tarafından doğrudan izleyiciye sunulan bilgilere atıfta bulunur. Filmlerde veya televizyonda, bu olaylar, diyaloglar ve ekran üzerindeki tasvirler şeklinde ortaya çıkar.

 

Kurgusal bir evrenin bağlamında, kurgusal evrenin kanonu, gerçek (veya “resmi”) olarak kabul edilen romanlar, hikayeler, filmler vb. ile kurgusal evrende tartışmasız varoluşa sahip olduğu kabul edilen olaylar, karakterler, mekanlar vb.’ni içerir.

 

Oyundan diziye aktarımda “kanona bağlı” kalan başka bir yapım olarak Last of Us’ı verebiliriz. HBO yapımı dizi, oyunun senaryosuna birebir gitse de oyunda göremediğimiz boşlukları (özellikle 3. bölüm) layığıyla doldurmuştu. 

 

Harika olan da bu,” diyor Todd Howard. “Bir başkasının sizin çalışmanıza bakması ve sonra onu bir şekilde tercüme etmesi.”

 

Howard ayrıca dizinin tam olarak nasıl bir tona sahip olacağı konusuna da değinerek, “mizah tarzı, şiddet düzeyi, şiddet tarzı üzerine pek çok tartışma” yapıldığını belirtiyor. Howard’a göre, bir Fallout dizisinin oyunun severlerine “biraz göz kırpması” gerekiyor ve dizinin “bu iğneyi iplikten gerçekten iyi geçirdiğine” inanıyor.

 

Ayrıca bir Fallout uyarlamasının ortaya çıkmasının neden bu kadar uzun sürdüğünü de açıklayan Howard, yıllar boyunca sayısız teklif duyduğunu ancak “hiçbirinin doğru olduğunu hissetmediğini” belirtti.

 

Aman etliye sütlüye karışmayalım, diyor

 

Showrunner Jonathon Nolan, dizinin geliştirilmesine yaklaşırken, oyunun temalarına mümkün olduğunca yakın olmasına dikkat ettiğini açıkladı. Nolan’ın ifadesiyle, “Oyunlar, ne yazık ki bu ülkede giderek daha da tarafların belli olduğu bir bölünme kültürü hakkında.”

 

Fallout TV dizisinin şu anda 12 Nisan 2024’te Amazon Prime Video‘da prömiyer yapması planlanıyor ve Jonathan Nolan tarafından geliştiriliyor. Dizinin başrollerinde Ella Purnell, Kyle McLachlan ve Johnny Pemberton yer alırken Walton Goggins dizinin ikonik Ghoul’larından birini canlandırıyor. 

 

Kim bu Jonathon Nolan?

 

Westworld’ü, Person of Interest’i yapmış. Christopher Nolan’ın Memento, Interstellar gibi altın çağında yapımlarında çalışmış. Diziden görseller şahaneydi, batırmayın lütfen diyoruz.