poor things’in arkasında yatan büyü: set emeği

poor things’in arkasında yatan büyü: set emeği


8 aralık, mucizelerle gel


Senenin dev yapımlarından Poor Things, yönetmen Yorgos Lanthimos’un vizyonuyla çekildi. Bunu biliyoruz. Peki prodüksiyonuyla büyüleyen projenin yapım tasarımı altında hangi fikirler yatıyor? Yapım tasarımcıları James Price ve Shona Heath, Variety’ye konuştu. Her şey, titiz ve talepkar yönetmen Yorgos Lanthimos’un verdiği brief’ler ile başlamış. İkiliye Fransız fütürist Albert Robida‘nın tablolarından Francis Ford Coppola’nın Dracula’sına kadar çeşitli görsel referanslar sağlayan yönetmen, sıfırdan inşa edilmiş görkemli, anıtsal setler ve LED ekranlara yansıyan görkemli arka planlar tasarladı. Onları hayal güçlerini serbest bırakmaları için cesaretlendirmiş.

 

Price: “Yorgos’la ilk tanıştığımda, 1930’ların stüdyo filmi gibi ilerlemeyi, ama bunu günümüz teknikleriyle yapmak istediğinden bahsediyordu. Yorgos’tan gelen brief’in ucu açıktı. Tüm sahnelerde gerçeküstü, fantezi, öteki dünya, rüya arasında bir yerde; aynı zamanda tanıdık bir çağda geçen, tutarlı bir dünya inşa etmek istedi.”

 

Bunu başarmak için geniş bir stüdyo alanı ve Lanthimos’un titiz vizyonunu hayata geçirecek teknik becerilere sahip zanaatkarlar gerekiyordu. Yapım ekibi, Pinewood ve Warner Bros, Leavesden Stüdyoları da dahil olmak üzere Londra çevresindeki stüdyoları araştırdı. Bulamayınca gözünü çevre ülkelere dikti. Uygun maliyetler ve %30’luk cazip bir nakit indiriminin yanı sıra bol miktarda stüdyo alanıyla Macaristan’ı seçtiler. Budapeşte’yi…

 

Filmin 11 hafta süren çekimleri boyunca, dört büyük ölçekli setin sıfırdan inşa edilmesi gerekti. 

“Birkaç hafta arayla tonluk setler teslim ediyordunuz. Aynı anda o kadar çok setimiz vardı ki…. Kendi kendini yiyen bir yılan gibi olduk. Bir setteki insanları başka bir sete götürmek için çalışıyorduk. Çalıştığımız ölçek biraz çılgıncaydı.”

Disney+ gibi dev şirketlerin bu sıra sıkça başvurduğu yöntem olan arka planı bütünüyle CGI yapmak, görsel efekt çalışanlarına büyük iş çıkarırken oyuncuların motivasyonunu düşürüyor. Avrupa sinemasındaki büyü biraz da buralardan geliyor. Yorgos Lanthimos, Hollywood’a sinemayı tekrar öğreten auteur’lerden biri.