scarlett johansson kendisini taklit eden yapay zekaya dava açtı

scarlett johansson kendisini taklit eden yapay zekaya dava açtı


ortalık karışacak


Scarlett Johansson, sesini ve görüntüsünü izinsiz olarak reklamda kullanan bir yapay zeka uygulamasına karşı yasal işlem başlattı. Yapay zeka klonlarının bir noktada reklam için kullanılacağı tahmin ediliyordu. Oyuncunun “Her” adlı en popüler filmlerinden birinde bir yapay zekayı seslendirmesi ise ironik.

 

Johansson klonu, Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar adlı yapay zeka görüntü oluşturma uygulaması tarafından Twitter‘da yayınlanan 22 saniyelik bir reklamda yer aldı. Oyuncunun hukuki temsilcileri, Johansson’ın uygulamanın reklam yüzü olmadığını ve avukatı Kevin Yorn’un durumu yasal olarak ele aldığını doğruladı. Reklam, 28 Ekim’den beri internetten kaybolmuş görünüyor.

 

“Bu tür olayları hafife almıyoruz. Bu tür durumlarda her zamanki hareket tarzımıza uygun olarak, sahip olduğumuz tüm yasal yollarla konuyu ele alacağız.” dedi.

 

Reklam, Johansson’ın Marvel’ın “Black Widow” filminin perde arkasında çekilen eski bir klibiyle başlıyor. Johansson şöyle diyor: “N’aber çocuklar? Ben Scarlett ve benimle gelmenizi istiyorum…” Johansson’ı taklit eden sahte bir ses, daha sonra konuşmaya devam ederek yapay zeka uygulamasını tanıtıyor. 

 

Reklamın altındaki küçük yazı şöyle diyor: “Lisa AI tarafından üretilen görüntülerdir. Bu kişiyle hiçbir ilgisi yoktur.” Convert Software tarafından yaratılan birden fazla Lisa AI uygulaması, App Store ve Google Play’de yer almaya devam ediyor. 

 

Birçok ülkenin yasalarında “şahsın adının, sesinin, imzasının, fotoğrafının veya benzerliğinin” reklam veya tanıtım amacıyla izinsiz olarak kullanılmasına karşı bir hukuk davası açılması öngörülmekte. Fakat ilerleyen yıllarda yapay zeka daha fazla yaptırıma maruz kalabilir. Burada esas sorun, davaların muğlak yazılımlara karşı açılırken kimi muhatap alacağından geçiyor. Yapay zeka yazılımları önü alınamayacak bir noktayı geçeli çok oldu. Anonim projeler hayatımızı zorlaştırabilir ve cansız bir varlığa karşı nasıl dava açabiliriz ki?