NBA’İN KURUCUSUNA IRKÇILIK YÜZÜNDEN ÖMÜR BOYU MEN

NBA’İN KURUCUSUNA IRKÇILIK YÜZÜNDEN ÖMÜR BOYU MEN


Donald Sterling Hak Ettiği Cezaya Kavuştu


NBA’in kurucusu ve yaklaşık 30 yıldır Los Angeles Clippers'in sahibi olan Donald Sterling, ırkçı söylemlerinden dolayı NBA’den ömür boyu men cezası aldı.

 

Geçtiğimiz günlerde NBA'in ikon haline gelmiş oyuncularından birisi olan Magic Johnson ile çekilmiş bir fotoğrafını Instagram hesabından paylaşan kız arkadaşına kızan 81 yaşındaki Sterling'in ses kayıtları ortalığı sallamıştı. Sterling’in sevgilisini fırçalarken söylediği ırkçı cümleler olay olmuş, hemen hakkında soruşturma başlatılmıştı. Meksikalı kız arkadaşı Stiviano’nun internete servis ettiği ses kayıtlarında; “Siyahlarla istersen yat, istersen eve getir, istediğin her şeyi yap ama, siyahları bizim Los Angeles Clippers maçlarına getirme'' dediği gayet net bir şekilde anlaşılıyordu. Daha önce de tam 22 yıl yanında çalıştırdığı Elgin Baylor'ı kovduktan sonra kendisi hakkında yaptığı açıklamalarla ırkçılığı gün yüzüne çıkartılan Sterling’in; Los Angeles Clippers maçlarından sonra soyunma odasında duş alan siyahi oyuncuları yanına sevgililerini alarak izlettiği ve kendileri hakkında yorumlar yaptığı da biliniyordu.

 

Söz konusu ses kayıtlarının internette yayılmasının ardından birçok ünlü isim tarafından ayıplanan Sterling’e Amerikan Başkanı Barack Obama da; “Gereği ne ise yapılsın!” diyerek resti çekmişti.

 

NBA’in konuyla ilgili açıklamayı yapan komisyoneri Adam Silver, Sterling’in kalemini kırdı. Silver, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ırkçı konuşmaların yer aldığı ses kaydındaki sesin Donald Sterling'e ait olduğunun doğrulandığını ve Sterling'in hayat boyu NBA organizasyonlarından men edildiğini duyurdu. 2.5 milyon dolar para cezasına çarptırılan Sterling, bundan sonra ne bir NBA maçına gidebilecek, ne de Los Angeles Clippers’a ait tesislere. Cezanın en güzel kısmı ise; Donald Sterling’in Los Angeles Clippers’ı bir an önce satması için girişimde bulunulacak olması. Takımın satışından NBA’in elde edeceği herhangi bir para olursa da; bu miktar ırçılık karşıtı gruplara bağışlanacak…

 

Irk ayrımı gözetmeden her renkten ve milletten oyuncuyu, insanı kucaklamada lider bir role sahip NBA’in ruhuna yakışan da zaten buydu. 

 

Bazı NBA oyuncuları ve ünlü simaların konu hakkındaki yorumları:

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Donald Sterling’e Snoop Dogg da kızgın.
 

Adam Silver’ın açıklamasının ardından Sterling’in sahibi olduğu Los Angeles Clippers da web sitesi üzerinden “Hepimiz biriz” yazarak alınan kararı destekledi.