BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: BEIRUT – GULAG ORKESTAR

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: BEIRUT – GULAG ORKESTAR


Müzikle Dünyayi Gezmek


Öyle bir albüm düşünün ki, balkan müziklerini indie rock’la harmanlasın. Yetmesin, albüm hem neşeli olsun hem insanı hüzünlere sürüklesin. Yanına da soğuk tombul şişe biraları ekleyin bu albümün. Karşınızda: Beirut ve Gulag Orkestar.

 

 

Zach Condon’un solo projesi olarak dünyaya gelen Beirut, Amerikalı bir gruptan beklenmeyecek etnik havasını bugüne kadar her daim muhafaza etti. Müzikal olarak kendini sürekli geliştirmeyi seven Condon, önce bir caz grubunda trompet çalarak kariyerine başladı. Santa Fe’de ikamet etmesi sebebiyle Meksika müziğine aşinalığı onu dünya müziğiyle tanıştırdı. Caz, dünya müziği, Balkan derken Zach Condon hayran olunası bir grubun temellerini atmaya başladı.

 

Zach Condon’un kafasındaki filme artık bir albüm kaydetmenin zamanı geldiğinde tarih 2006’ydı ve Condon henüz 19 yaşındaydı. Gulag Orkestar, 19 yaşındaki bir adamın dinleyeni yaşından başından utandıran bir albüm. Bu tatlı utançla başa çıkmak için soğuk biranızdan bir yudum alabilirsiniz.

 

 

Avrupa’da geçirdiği zamanlarda bulunduğu her şehirden buzdolabına magnet almak yerine müzik alan Zach Condon, Neutral Milk Hotel’den Jeremy Barnes’ın desteği ile Gulag Orkestar’ı kaydetmek üzere stüdyoya girdi.

 

Goran Bregovic’in dar kot giyeni olarak nam salmasına az kala Zach Condon, Beirut’ta indie havasını eksik etmedi Gulag Orkestar’da. Peki indie ve Balkan müziği birbirine nasıl kavuştu? Bu sorunun cevabı albüme adını veren açılış şarkısında gizli. Yavaş yavaş yükselen trompet ve bir anda hüznün neşeye bürünmesi demek Gulag Orkestar.

 

 

Prenzlauerberg ve Brandenburg ile yeterinde dünya müziği havası aldıktan sonra kendimizi Postcards From Italy’nin kollarına bırakıyoruz. Bir kere dinlendi mi akıldan çıkmayan melodisi ile Postcards From Italy hemen kalbimizi çalıyor. Çünkü hepimiz ya birilerini İtalya’ya uğurladık ya da hep İtalya’ya gitmek istedik.

 

Bratislava’ya sıra geldiğinde bir an askerlerin etrafınızı sardığını ve sizi trompetleri ile tutuklayacaklarını düşünebilirsiniz. Düşünmeyin ve kendinizi Zach Condon’un tok ama naif sesine bırakın.

 

 

Sakinliğin Gulag Orkestar’daki adresi olan Elephant Gun, albüme veda etmeye hazırlıyor bizi. Yükselen ritmi kalbinizi sıkıştıracak gibi olursa, soğuk tombul şişe biranıza sarılın. Bol bol sarılın.

 

Yaz kapıya dayanmışken Beirut bize yine güzel yerleri müjdeliyor. Müzikle dünyayı gezdiren Gulag Orkestar’ı ağzımız kulaklarımıza varırken bitiriyoruz.