FACEBOOK GÜL CEMALİMİZİ NASIL ALGILIYOR?

FACEBOOK GÜL CEMALİMİZİ NASIL ALGILIYOR?


Teknolojinin İnsan Algisi


2004'te bir Şubat günü hayatlarımıza giren ve 10 yıl içinde hayatımızın ta kendisi haline gelen Facebook da tatillerimize, düğünümüze, çocuğumuzun ilk adımına ortak oldu. Mark Zuckerberg'ün yedi sülalesinin geleceğini en lüks koşullarda garantileyen ve tüm dünyada bir virüs gibi yayılan Facebook'un şaşalı mavi dünyasını bir yana bırakıp, diğer yüzüyle tanışmaya hazır olun. 

 

Sanatçı Sterling Crispin'in 'Data Masks' isimli çalışması, sizin, sevgilinizin, Facebook'taki eniştenizin ve herkesin yüzünden oluşan dataları üçüncü boyuta aktararak Zuckerberg'in mavi şeytanının diğer yüzünü gösteriyor. Facebook'un da kullandığı yüz tanıma yazılımından yararlanan sanatçı, 'Data Masks' ile teknolojinin insanlığı nasıl algıladığını gösteriyor ve onlara Person of Interest dizisindeki gibi sürekli izlendiklerini hatırlatıyor.

 

 

Crispin, 'Data Masks' için ilhamını, Facebook'un fotoğraflarınızı alıp üç boyutlu modellere dönüştürmesinden alıyor. Labeled Faces in the Wild gibi kaynakların datasını kullanan Crispin, elindekileri önce iki boyutlu görsele sonra da üç boyuta çeviriyor. Ortaya bambaşka insanların kaşının gözünün harmanlandığı bir mutasyonun çıktığı 'Data Masks', insan üzerine kurulu Facebook dünyasının pek de insani olmayan yönünü gün yüzüne çıkarıyor. 

 

 

 

Belki de Facebook için bulanık yüzler olmayı bırakmanın vakti gelmiştir.