NÜ TABLO, FACEBOOK’UN SANSÜRÜNE KARŞI İLK ZAFERİNİ KAZANDI

NÜ TABLO, FACEBOOK’UN SANSÜRÜNE KARŞI İLK ZAFERİNİ KAZANDI


Sanat Facebook için değildir


Öğretmen ve 3 çocuk babası Frédéric Durand-Baissas, Facebook’a karşı açtığı mahkemenin ilk duruşmasını kazandı.

Baissas, Paris’te bulunan D’Orsay Müzesi’nde sergilenen ünlü ressam Gustave Courbet imzalı L’Origine du Monde tablosunun fotoğrafını çekip kendi Facebook sayfasında paylaştı. Bir kadının vajinasının yakın görüntüsünün tasvir edildiği tablo, sosyal medya devi Facebook tarafından uygunsuz içerik olarak kabul edilip silindikten sonra Frédéric Baissas da siteden bloklandı.

Facebook’un yaptığı bu hareketin kişisel özgürlüğü baltalayan bir eylem olduğunu savunan Fransız öğretmen, avukatıyla beraber temyiz mahkemesine başvurarak dava açtı. “Tüm dünyanın kabul ettiği bir sanat eserinin fotoğrafını çektiğim için beni sapık bir röntgenciymişim gibi gösterdi Facebook. Dolaylı yoldan tehdit edildiğimi hissettim.” diyen Baissas açtığı davanın ilk ayağını kazanarak Facebook’a göz dağı vermeyi başardı.

Paris ve Kaliforniya mahkemeleri arasında diplomatik anlamda ayrı bir savaşa sebep olan davanın Fransa ayağı davayı kendi yasalarına göre değerlendirirken, Kaliforniye ise Amerika yasalarına göre karara varılması gerektiğini, o yüzden Paris’ten gelen sonucun kendi yerel mahkemelerince kabul edilmeyeceğini söyledi.

Sonucunu merakla beklediğimiz davanın sahibi Frédéric Durand-Baissas’ın tüm gelişmelerden bağımsız olarak tek istediği 20.000 € ve tabii ki hesabının tekrar aktive edilmesi.